img

Стигна се до ликвидация на местна инициативна група МИГ Тетевен, а с това и приключиха надеждите за развитие на бизнеса в Тетевен

/
/
/
1113 Views

Учредена преди близо 6 години и преминала през редица перипети и въпросителни около законосъобразността на действие на органите й, с натрупани лавинообразно задължения през годините, Местна инициативна група (МИГ) Тетевен отива в историята, а с това си заминават и последните надежди на бизнеса в Тетевен, че може да бъде подпомогнат от тази иначе успешно работеща в съседни и общини структурна връзка между бизнес и фанансирането му от държавата. В дневния ред на днешното извънредно Общо събрание на МИГ Тетевен предстои да бъде взето решение за ликвидация на сдружението поради отказ от Управляващия орган (УО) Фонд земеделие от финансиране и поради натрупани множество финансови задължения.

За повечето жители на община Тетевен предстоящото решение не е изненада, напротив, то е следствие на една последователна и целенасочена политика на последните му ръководства, довела до ликвидацията му.
През 2011 в Тетевен изборите, изненадващо за мнозина, са спечелени от известния през 90-те години захарен бос и кредитен милионер Милен Ганев Калинов, вече представящ се под името Милен Ганев Милев. Като кмет на града, Ганев поема управлението и на Местната инициативна група, на която е председател до показния му арест в началото на 2014 г. Въпреки, че е отстранен от кметския пост през 2014 г., Ганев продължава да ръководи местната инициативна група до края на 2015 г., като действа чрез пълномощника си и негов зам. кмет Десислав Цветанов. Цялостната държавна идея по създаване на местни инициативни групи на общински принцип е на териториален принцип да се създадат сдружения между местния бизнес и местната власт, чиято главна задача е да бъдат свързващо звено между местните малки и средни бизнесмени и Фонд земеделие, посредством финансирането на проекти. Тези мотиви са заложени и в устава на МИГ

Стадион в село Градежница
Стадион в село Градежница

Тетевен при неговото учредяване, но на практика се случва нещо по-различно.
През 2012 г. стартира подготовка и одобрение на първите проекти на местния бизнес, като без изненада, те са спечелени от приближени до кмета Ганев. Става въпрос за проект „Развитие на интегриран туризъм, чрез изграждане на басейн и оформяне на дворно декоративно пространство, към туристически обект „Дон Маро” в УПИ XII-405, кв. 60 по плана на с. Рибарица, Община Тетевен“, спечелен от фирма „Дон Маро“ ЕООД с. Рибарица, собственост на майката на тогавашния директор обща администрация в ръководената от Милев община Тетевен – Мариян Алексиев, на стойност 24928.33 лева, както и проект „Преустройство на съществуващо заведение „Кафе аперитив” и приземен етаж на двуетажна жилищна сграда в заведение за хранене „Бистро”, спечелен от фирма ЕТ Люси – Людмила Дочева, собственост на майката на тогавашната директорка на специализираната администрация на община Тетевен – Дочка Дочева, на стойност 38826.69 лева. Двата проекта са одобрени от Фонд земеделие и постъпва плащане по сметките на държавните служители, по-късно и Алексиев и Дочева са освободени от длъжностите си от новия кмет Мадлена Бояджиева.

До тук добре, има проект, има и плащане от Фонд земеделие, но нещата достигат връхната си точка и Фонд земеделие образно казано „се усеща“, че е налице свързаност, когато през Октомври 2013 г., ръководеният от Ганев МИГ Тетевен кандидатства за нови два проекта, с идентично наименование „Подкрепа за развитието на интегриран селски туризъм в община Тетевен“ в полза на фирма „Ничев консулт“ ЕООД – собственост на зета на Ганев – Димитър Ничев за финансиране на стойност от забележете 184 690.80 лв. и фирма „Ц Ком транс“ ЕООД, собственост на брата на заместник кмета на Ганев – Десислав Цветанов за финансиране на стойност от 163 977.80 лв. Въпросните средства са използвани за изграждането на увеселително заведение, собственост на дъщерята на кмета на входа на града, както и за закупуването на няколко луксозни каравани кемпери, с които приближените на Ганев всеки уикенд посещават офроуд състезания из цялата страна. Вследствие на започнатите проверките по тези проекти от страна на Фонд земеделие и прокуратурата, собствеността на двете дружества последователно е прехвърлена първо на племенника на Ганев – Роналд Якимов, а после на софийски гражданин. (вижте прикачените договори за покупко-продажба на дружествени дялове на „Ничев консулт“ ЕООД и „Ц Ком транс“ ЕООД).

Вила "Дон Маро"
Вила „Дон Маро“

Печално известен в този период и приключил с пълен отказ за финансиране е проект „Обновяване и доизграждане на площадка за спорт и рекреация, разположена в УПИ VII, кв.26 по ПУП на с. Градежница, община Тетевен“, на стойност от 389 968.55 лв. който довежда до разкопаването на стадиона в село Градежница и оставянето му в този вид поради липсата на финансиране. Интересното по този злополучен проект, по който и до днес тече прокурорско разследване е, че въпреки отказа от финансиране на проекта, ръководената от Ганев администрация стартира разкопаването на стадиона няколко седмици преди предстоящите местни избори и с ясното съзнание, че проектът няма да бъде финансиран. Стадионът и до ден днешен стои неизползваем и наполовина разрушен, а закъсалата финансово община Тетевен не разполага със средствата да го приведе поне в стария му вид (прилагаме снимка на стадиона в с. Градежница).
След ареста на Милев изненадващо сайтът на МИГ Тетевен, на който е качена публична информация за въпросните проекти, спира да функционира (прилагаме ви копие от регистъра от Фонд земеделие, в което са описани проектите за които стана дума). Въпреки констатираните нередности от Фонд земеделие, МИГ Тетевен продължава да кандидатства за нови финансирания, но този път с доста по-голямо внимание към детайла. Вече фирмите кандидати не са свързани с градоначалството, а са фиктивно регистрирани на адреси в гр. Тетевен и района (условие за да бъдат финансирани), но са собственост на лица нямащи нищо общо с Тетевен и района. Например фирма която фигурира като финансирана в регистъра на МИГ Тетевен за 136 570.85 лв. – „Солар 77“ ЕООД е регистрирана на адреса на който живеят родителите на другия зам. кмет на Ганев Детелин Пърлев – адрес гр. Тетевен, ул. „Трети март“ № 11. Фирма „Колев Билдинг 76“ ЕООД пък е регистрирана на адреса на вилата на зетя на Ганев в с. Рибарица, същата фигурира като финансирана за 95 317.50 лева.

Това, че Ганев контролира на кои фирми и кои проекти да бъдат одобрявани в МИГ Тетевен, както и това, че вече са стартирали проверки на Фонд земеделие и прокуратурата по тези случаи, логично води и до факта, че МИГ Тетевен е с една от най-ниските резултатности в цяла България, усвоил е средстава в размер само 8% от потенциално възможните. Равносметката е ясна, местният и без това закъсал бизнес не успява да се вреди до средства на Фонд земеделие, но за сметка това други успяват чрез свързани или не чак толкова свързани фирми.

Бистро "Люси"
Бистро „Люси“

На 1 Ноември 2015 г. – официалният ден на гр. Тетевен Ганев губи балотажа от сегашния кмет Мадлена Бояджиева и с това сдава и ръководството на МИГ Тетевен. За председател е избран също бивш кмет Николай Павлов. Въпреки отказаното финансиране на спорните проекти, готвени от администрацията и роднините на Ганев, за МИГ Тетевен все още има надежда. Сдружението има налични парични средства и преспектива за кандидатстване в новия програмен период. Бизнесът в града е обнадежден, очаква най-накрая средствата да достигнат до него, но…

Първото нещо което прави новият председател Николай Павлов е да възложи на външен консултант изготвянето на стратегия за кандидатстването в новия програмен период. За каква сума е изготвена тази злополучна стратегия и защо консултантите по нея не откриват нарушенията довели до отказа на Фонд земеделие и до последващата ликвидация на МИГ Тетевен, няма публична информация, но може само да се предполага за размерите й, защото след този консултантски договор, наличните средства в МИГ Тетевен изведнъж свършват.

Жителите на града и местният бизнес остават дълбоко изненадани и от факта, че новият председател Николай Павлов, който до тогава се изявява като ревностен критик на управлението на Ганев, не предприема действия по смяна на екипа ръководел злополучно МИГ Тетевен по времето на Милен Ганев. Счетоводител остава приближената до Ганев Лидия Василева, а за поста изпълнителен директор многократно от самия Павлов е предлаган същият Мариян Алексиев, чиито проект е одобрен през 2012 г. по времето на Милев.
Странно е защо новият председател не сезира компетентните органи (прокуратура и фонд земеделие) за проверка на поредицата нарушения и свързаности, които заварва след встъпването си в длъжност.
Поради настъпилата липса на средства в МИГ Тетевен, започват поредица от финансови инжекции от страна на община Тетевен (която към този момент е с близо 4 500 000 лева наследени задължения и в оздравителен план) към МИГ Тетевен, които достигат до общ размер от 104 000 лева и които са разходвани за заплати на Павлов и екипа му, както и за консултантски услуги.

От публичните отчети на МИГ Тетевен се вижда, че за 2017 г. сдружението има приход от едва 100 лева членски внос и разходи в общ размер на 53 373.32 лв. предимно за заплати, осигуровки и командировки на Павлов и екипа му. Отделно сдружението има неизплатено задължение и в размер на 47 500 лева към физическото лице Стоян Новаков от времето на председателя Ганев, което е отразено като забележете „финансова помощ“ от счетоводството на МИГ. От периода на Ганев е и придобивката за сдружението на МПС Шавролет Орландо на стойност от забележете 35 530 лева. Читателите сами могат да проверят дали такъв вид МПС има такава пазарна стойност.

Месеците минават, а МИГ Тетевен води безрезултатна комуникация с Фонд земеделие по повод на открити нередности от фонда, които са пречка сдружението да получи така чаканото финансиране. Междувременно новите разходи се трупат и МИГ Тетевен получава нова помощ за покриване на разходи за заплати и осигуровки, този път от общинска Фондация Тома Васильов, в размер на 36 000 лева.
Още в началото на 2017 г., с поредица от писма, Фонд земеделие обръща внимание, че са налице основания за отказ от финансиране. На първо място Фонд земеделие открива недопустима свързаност между двама от членовете на управителния съвет на МИГ Тетевен – Цецка Димитрова Петкова – също бивш кмет от БСП и действащ общински съветник и Пепа Христова Кунинчанска – приближена до председателя Николай Павлов, които от своя страна са и членове на управителния орган на местния волейболен клуб. Незнайно защо консултантската фирма, избрана от председателя Павлов, не е видяла тази свързаност и е допуснала този пропуск при подготовката на скъпоструващата й стратегия за финансиране. Въпреки многократните предупреждения на Фонда, двете дами не излизат от управителния съвет от МИГ Тетевен, което автоматично би отстранило тази нередност. Вместо това, за да не излязат от управителния съвет на МИГ Тетевен, едва през декември 2017 е стартирана изключително тромава процедура по ликвидация на волейболния клуб, за да се избегне свързаността и въпреки, че Фонд земеделие изрично е указал, че не би препоръчал процедура по ликвидация, а директно напускане на управителните органи. За ликвидатор на волейболния клуб е назначен друг общински съветник Иван Романов Цветков изключително приближен до председателя Павлов.

Второто основание за отказ е породено от това, че в управата на МИГ Тетевен са включени представители на община Тетевен, един от които е Николай Павлов като действащ общински съветник, а от своя страна община Тетевен има огромни задължения към фонд земеделие по повод на отказани финансирани от времето на кмета Милен Ганев, в това число и колосалната 100% финансова корекция в размер на близо 3 000 000 лева по злополучният проект на Милев за пречиствателна станция в село Глогово, който проект също е разследван от ДАНС и Прокуратурата. Този порок също не е забелязан от наетите консултанти при изготвянето на стратегията, а напротив изгубени са месеци ценно време, като представителите на общината напуска управителния съвет едва в края на Декември 2017 г.

Така се стига до днешното извънредно общо събрание на МИГ Тетевен, което предстои да отбележи края на едно сдружение преминало през много перипети и съмнителни моменти, но така и никога не достигнало истинската си цел – да е в услуга на гражданите и местния малък и среден бизнес в Тетевен.
Всички документи може да видите в линковете отдолу:

http://tranzit.dir.bg/load.php?id=tkCYgh1zYEBvLw4o3028147

http://tranzit.dir.bg/load.php?id=F2VDb7MO8IR3Ko763028148

http://tranzit.dir.bg/load.php?id=TWh7ZVmItr2hMc143028149

http://tranzit.dir.bg/load.php?id=ZWzSkBE7tX4flwEh3028150

http://tranzit.dir.bg/load.php?id=NNN5QJMG0TKqEzqf3028151

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook