img

Стана ясно какво са търсели разследващите в дома на русофила Юрий Борисов

/
/
/
655 Views

Тази сутрин – около 7 часа, десетина разследващи полицаи са обискирали дома на секретаря на движение „Русофили“ Юрий Борисов. Това разказа пред БНР съпругата на бившия депутат от БСП и бивш главен редактор на в. „Дума“ Дора Чичкова, научи trg.

Именно информация във връзка с това движение са търсили те.

Обискът е бил разрешен от съдия от Специализирания наказателен съд, когото спецпрокуратура е убедила, че има данни, че Юрий Борисов се е поставил в услуга на чужда организация да ѝ служи като шпионин. Текстът е от глава първа в НК „Престъпление срещу републиката“, разследванията, по която са от компетентността на Специализираната прокуратура.

В дома на Борисов разследващите са търсили информация за фирмите на председателя на „Русофили“ Николай Малинов, както и информация за самото движение. Обискът е продължил четири часа, разказа Дора Чичкова.

Иззети са били личният компютър и телефонът на мъжа ѝ, но са били прегледани и всички налични в дома им компютри и флашки. Иззета е била и папка с изрезки от интервюта и статии, свързани с „Русофили“, както и книга на председателя Николай Малинов.

Заместник-председателят на движението „Русофили“ Стоян Проданов определи пред репортер на програма „Хоризонт“ ситуацията с главния секретар Юрий Борисов като „фарс“. Той е категоричен, че нито Борисов, нито който и да е член на ръководството на организацията, може да бъде шпионин.

Самият Проданов не е бил търсен от прокуратурата и не е информиран дали в офиса на движението е правен обиск.

„Целите тези събития за мен са един фарс. Няма как представители на обществена организация да са шпиони. Какво могат да шпионират? Това са абсолютно неинформирани хора, да не говорим за конфиденциални държавни секретни информации.

Тази акция има за цел да провали националния събор на 14-ти с политическа цел преди всичко. Движение „Русофили“ пречи на този, на когото имат власт Специализираната прокуратура“, каза Проданов.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че секретарят на движение „Русофили“ Юрий Борисов вече е на свобода. На този етап по делото няма повдигнати обвинения.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook