img

Снимка от софийска панелка втрещи потребителите – възможно ли е?!

/
/
/
362 Views

За броени часове една снимка от терасата на панелен блок в столичния квартал „Люлин“ набра огромна популярност. Коментарите са предимно отрицателни, а гледката – потресаваща.

На кадъра виждаме терасата на панелка в „Люлин“ 10, която е препълнена до тавана от най-различни вещи, пише glasnews.bg.

Публикацията събира близо 150 коментара и стотици реакции за броени часове.

Повечето граждани са възмутени от гледката, други – притеснени. Според тях това е предпоставка за пожар, който може да завърши със щети.

Трети коментиращи смятат, че място за съдене и подигравки няма. Възможно е да е намесено психично заболяване, което променя поведението на засегнатите така, че да смятат, че имат нужда от вещи, които не им трябват, но трупат.

Панелка в Люлин 10Вижте някои от коментарите в мрежата:

„Там явно живее някой с психично отклонение. Такива хора събират боклук и го прибират в домовете си“, пише Валерия Георгиева.

„Ужас, живущите в блока как го търпят това чудо! Ако някой отгоре хвърли цигара и се запали, тогава ли ще се задействат! Бог да ви пази!“, коментира Боби Михайлова Михайлова.

„Диагнозата я има в цял свят…. Тъжно, никой от нас не знае дали няма да се събуди с отключена диагноза“, добавя Мариана Крумова.

„Нагледен пример как липсата на законодателство в дадена област, води до опасност за живота и имуществото на всички обитатели в сградата. И действително, няма закон или наредба, които да урегулират това от снимката“, смята Илия Димитров.

„Това не е смешно, нито възмутително… това е резултат от болестно състояние. Просто се надявайте един ден да не Ви сполети Вас“, пише Рая Тодорова.

Заболяването, за което много коментиращи намекват, известно като патологично събирателство, също силогомания или хординг, срещано разговорно като меси синдром (messie syndrom) и синдром на Плюшкин. То представлява вид натрапливо поведение.

Засегнатите не поддържат ред в собствения дом и не могат да организират ежедневните (домакински и др.) занимания, оценяват полезността на дадени предмети различно от мнозинството от незасегнатите хора. Може да става въпрос за трупане без ред на вестници, книги, храна, инструменти, опаковки, играчки, дрехи, резервни части и мн. др., които или се „набавят“ при всеки удобен случай или се запазват вместо да се изхвърлят. Някои събират само определен вид предмети, докато в екстремни случаи се събират всевъзможни предмети и нищо не се изхвърля, защото „може все някога да потрябва“.

Много от засегнатите водят привидно нормален живот, но затрупването на жилището с боклуци ограничава социалните им контакти и води до проблеми с роднините и близките.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook