img

Случаят „Полфрийман“ надига дипломатически скандал с Австралия

/
/
/
455 Views

Външният министър на Австралия Марис Пейн се намеси остро в българската вътрешна политика като отправи пред Сената груби обвинения срещу страната ни по повод казуса „Джок Полфрийман“.

Тя не просто призова българските власти да позволят завръщането на австралиеца в родината му възможно най-бързо, но и си позволи пред останалите министри да обяви, че у нас се действа по неправни методики и се „измислят“ технически пречки, за да се забави връщането на поданика й обратно, научи trg.

Министърката заяви пред сената в четвъртък, че два пъти е поставяла въпрос за случая с пуснатия от затвора у нас предсрочно убиец пред българската й колега Екатерина Захариева както и пред представители на Европейския съюз. Факт е обаче, че до момента разговор по същество между двете министърки не се е състоял, след като на срещата на върха на ООН в Ню Йорк Захариева категорично отказа да чуе Пейн и я препрати по консулски път да получи отговори на въпросите си.

Пред австралийския сенат Пейн е обявила, че „въпреки предсрочното освобождаване от затвора да не подлежи на обжалване, българският главен прокурор измисля технически пречки, за да задържи процеса и да възобнови делото“. Нещо повече, по думите й – тя разбирала, че в България се действа отвъд нормалните юридически практики. „Бихме били много притеснени, ако се докаже, че неправни фактори влияят на процеса, свързан с Полфрийман“, добавила тя пред колегите си. Въпреки това се застраховала с уговорката, че все пак зачитала независимостта на българския съд и се надявала всички действия оттук нататък да се случват именно спрямо неговите решения.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook