img

След опита за атентат от ученик: Психолог разкри къде са вербовчиците на терористи (ВИДЕО)

/
/
/
160 Views

Имам дъщеря, която от 10-годишна възраст е онлайн. Трябва да се съобразим с факта, че децата – нашите и всички по света, са онлайн-поколението, и в по-голямата част от времето си те са там. И вербовчиците на терористи също са там. Познавам много добре българското семейство – то е в криза. Може би училището е мястото, което да наситим с достатъчно добри психолози за тези деца. 

Това заяви във „Всичко коз“ психологът Христо Монов по повод разкритията за 16-годишния ученик от Пловдив, вербуван онлайн да извърши атентат, научи trg.

„Познавам много добре българското семейство , то е в криза, може би училището е мястото, което трябва да наситим с достатъчно добри психолози за тези деца.

Конкретно за това дете мисля, че начинът, по който тръгнахме, може би наистина ще го направи терорист. Познавам практиката във Франция – там във всички случаи семействата на тези деца не излизат на светло“, посочи Христо Монов. „Там имат програми, сменят не само идентичността си, сменят и държавата.

Нека да извлечем доброто от този случай, а то е, че действително трябва да свалим розовите очила, че живеем в реалност, която е много страшна за децата ни. И като възрастни – и като родители, и като професионалисти на различни позиции, да се събудим и да вземем адекватни мерки, защото това са деца“, подчерта Христо Монов.

Арабистът проф. Владимир Чуков добави, че авторитетът на бащата в пловдивското семейство, се оказал по-слаб от авторитета на онлайн-заместителя му – анонимният вербовчик на Ислямска държава. „Заместителят там е толкова силен, че е заместил бащата, това се оказало по-силно от всичко, сторено от бащата през тези всички години. И се появява някакъв измамник, някакъв имам, който го омотава в мрежите си“, отбеляза Владимир Чуков.

Проф. Владимир Чуков във „Всичко коз“

Той даде пример с Франция, където след атентата срещу редакцията на „Шарли Ебдо“ „отделиха много сериозна сума за проучване на френския салафизъм“. „Ние трябва много внимателно да изследваме понятието „конверсия“ (сменянето на една религия с друга). За съжаление за тези неща ние на този етап всичко, което казваме, е че дюнерът ни пази, че Ахмед Доган е гарант. Но това беше през 90-те години, а сега сме 2019: отдолу клокочи, много сериозни процеси вървят“, изтъкна арабистът.

„Във Франция 300 млн. евро отделиха, за да проучат кой напуска католическата религия и става мюсюлманин, кои от мюсюлманите стават салафисти, кой ги зарибява. Във Франция 90% от конвертитите стават салафити (вариант на исляма, налаган по света от Саудитска Арабия). Миналата година направихме изследване с колегите от ТРЕНД, хванахме таргет-група ромите мюсюлмани. Но това е по-скоро маргинализирана група, в която правят такива крачки заради финансов недоимък. Докато тук (в Пловдив) нямаме финансов недоимък, а елитен пласт, който очевидно не издържа“, констатира проф. Чуков.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!