img

Слабо място: Кои органи са изложени на риск през есента

/
/
/
888 Views

Болките в гърлото определено не са единственото есенно неудобство, що се отнася до здравословното ви състояние. Знаейки обаче кои ваши органи са изложени на риск през този сезон, вие много по-лесно ще успеете да се предпазите от заболяванията и гриповете, които дебнат през тези дни от годината.

Преди дни от jenata.blitz.bg ви разкрихме как да познаете, ако имате рак на устата и какви са първите симптоми на това така опасно заболяване, което е и най-разпространеното от всички онкологични. След това ви споделихме и как лесно да се предпазите от опасните хемороиди.

Дойде време да обърнем внимание и на всички уязвими органи, които през есента могат да нарушат функциите си.

Щитовидна жлеза

Дори и при здрави хора, един от основните регулатори на метаболизма през есента, може да бъде засегнат. Ако усещате постоянна умора, липса на настроение, безсъние, объркване и главоболие, то добре е веднага да тичате при доктора и да си направите изследвания.

За превенция е добре да използвате лекарства с йод.

Сърце

През есенно-зимния период консумацията на растителни храни намалява. На тяхnо място хапваме много мазни, пържени храни, пушени меса и колбаси. В тях се съдържат киселини, които повишават вискозитета на кръвта и пречат на абсорбацията на калций. В резултат на това нараства рискът от тромбоза, атеросклероза и проблеми със сърдечния ритъм. Повечето от нас независимо от възрастта, имат хронична липса на калций, който регулира мускулния тонус. Ако калцият не е достатъчен, то кръвоносните съдове може да не се стесняват и разширяват, а това означава, че тялото ви вече не регулира изменението на външното налягане, кръвообращението се нарушава, а рискът от хипертония или криза се увеличава.

Намалете консумацията на солени и мастни храни. Елиминирайте консервираните сокове. В менюто си включете повече млечни продукти, богати на калций. Необходимо е редовно да тренирате или да ходите повече пеша, може да практикувате йога или да правите упражнения.

Стомах

Липсата на достатъчно витамини забавя работата на стомашно-чревния тракт. Това може да доведе до гастрит, язва или храносмилателни проблеми. Втората причина за заболяване на стомашно-чревния тракт, е стресът.

Важно е да ядете балансирано и то поне три пъти дневно. Добре е да хапвате повече пресни или задушени зеленчуци.

Бъбреци

Феновете на къси якета, поли и джинси с ниска талия, честичко плащат скъпо за любовта си към модата. Така те излагате на риск именно бъбреците си. В такива случаи подобряването на здравословното състояние отнема много време и пари. Циститът също е друго опасно заболяване, което може да се предизвика от неподходящо облекло.

Добре е да носите топли дрехи, кръстът ви винаги да е покрит и да поддържате краката си топли. Хубаво е освен всичко това да продължавате да пиете минерална вода.

Стави

По това време имунната система е много уязвима към най-различни заболяване, включително и такива на ставите. Добре е да започнете да носите термо бельо и топли дрехи. Правете повече упражнения./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook