img

„Скоро ще усетите пълния гняв на хакерите по света“

/
/
/
796 Views

Военният конфликт в Украйна не се води само по бойните полета на страната – пренесе се и в сферата на икономиката с безпрецедентните санкции, наложени срещу режима в Москва. Има обаче и едно друго пространство, до което конфликтът стигна – далеч не толкова видимо за хората, но с огромна важност в ерата на дигиталните технологии.

Става въпрос естествено за киберпространството, където една от най-мащабните хакерски мрежи, позната като „Анонимните“, вече обяви открита война срещу Русия заради агресията в Украйна.

Това се случи още на 24 февруари чрез публикация в социалните мрежи. Оттогава насам „Анонимните“ поеха отговорност за няколко сериозни кибератаки срещу сайтове на руски правителствени институции и медии.

Хакната е например част от базата данни на Министерството на отбраната и впоследствие са публикувани около 200 GB с документи и имейли. Същото се случва и с данни на беларуския оръжеен производител Tetraedr, който оказва подкрепа за руските сили в Украйна.

„Анонимните“ атакуват също уебсайтовете на медии като ТАСС, Комерсант, Форбс, Известия, Знак, РБК, Е1. За дълъг период от време те или не се отварят в определени браузъри, или вместо съдържанието на сайта се вижда призив към руснаците да се противопоставят на руската агресия в Украйна.

Има и съобщение с надгробен камък с броя на жертвите и ранените във войната и се отбелязва, че те са повече от Първата чеченска война. По-рано пък същата група извършва и кибератаки срещу мрежата на обществената телевизия РТ.

„Анонимните“ също така поеха отговорност за деактивирането на уебсайтове, принадлежащи на енергийния гигант „Газпром“, както и за прекъсване на някои от услугите на телекома Tvingo.

Последният случай е отпреди дни, когато е разбита защитата на руските стрийминг платформи Wink и Ivi, които в продължение на часове показват разрушения, причинени от руската армия в Украйна.

Намеренията на хакерите като цяло са обобщени от публикация в Twitter от техен профил.

„“Анонимните“ провеждат действия за поддържане на правителствените уебсайти .ru офлайн и също така за изпращане на информация до руския народ, така че те да могат да бъдат освободени от държавната пропагандна машина на Путин. Имаме и текущи операции, за да поддържаме украинския народ онлайн“, се пише в публикацията от 26 февруари.

Всички от изброените горе атаки са факт, въпреки че няма как да бъде наистина потвърдено, че са извършени от хакерската група. Все пак начинът, по който са извършени, съвпада с предишни подобни действия и е в съответствие на възможностите, които „Анонимните“ са показвали до сега.

В случая няма как да се говори за единна и централизирана организация с каквато и да е структура. По-скоро става въпрос за една мащабна онлайн общност, чиито членове в голяма степен действат самостоятелно – на индивидуално ниво или в рамките на относително малки групи, формирани около конкретна цел.
Хиляди доброволци се включват в борбата срещу дезинформацията и фалшивите новини

„Анонимните“ съществува като онлайн общност от близо две десетилетия, но някъде около 2008 г. членовете ѝ започват да се занимават с онлайн „хактивизъм“ – хакерска дейност и атаки като форма на гражданско неподчинение с цел да се постигне някаква политическа или социална промяна, свързана със свободата на словото, човешките права, онлайн свободата на изразяване.

Така през годините най-честите им мишени са били правителства, терористични организации или глобални корпорации, които са считани за основни потисници на социалната справедливост и човешките свободи.

Първата им известна хакерска кампания например е срещу Сциентоложката църква и нейните противоречиви практики най-вече по отношение на възможността за изразяване в интернет.

В следващите години „Анонимните“ подпомагат протестните движения в Тунис в началото на Арабската пролет, атакуват ЦРУ, както и „Ислямска държава“ след терористичните атаки в Париж от 2015 г.

Сега следващата им цел е Русия.

Самото им отношение към режима в Москва не изглежда да е различно от това, което групата има спрямо западните демокрации.

„Вие [Путин] винаги сте критикувал американската армия и НАТО заради тяхната окупация и бомбардировки в Близкия изток, което със сигурност е справедлива критика“, се казва във видеообръщение към руския президент. „Но вие ясно показахте, че с нищо не сте по-добър от империалистическите правителства, а сега целият свят прозря всичко през пропагандата ви (…) Скоро ще усетите пълния гняв на хакерите по света.“

Малко вероятно е кибератаките на „Анонимните“да окажат значително влияние върху намеренията или военните тактики на Русия. Въпреки това тези действия могат да предоставят разузнавателни данни, които биха били ценни за украинците и техните съюзници.

Друго резултат от хакерските действия е, че въздействието на инвазията върху украинския народ става все по-видимо – особено в Русия, където в голяма степен се осъществява правителствен контрол върху новините. Това би представлявало сериозен удар за руската вътрешна пропагандна машина и ще предостави един по-реалистичен поглед на събитията за обикновените руснаци.

Неслучайно Националният координационен център за компютърни инциденти към Федералната служба за сигурност на Русия повиши нивото на заплаха до „критично“, показвайки че руската дигитална инфраструктура вече е подложена на кибератаки.

А следващият ход на „Анонимните“ е въпрос на време.

Източник: Уебкафе

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook