img

Скандал: Босовете на „Ефбет“ са укрили над 200 милиона данъци

/
/
/
355 Views

Босовете на хазарната компания „Ефбет („Еfbet“) Боян и Цветомир Найденови, известни като „малките Цеки“, са укрили десетки милиони левове данъци в последните 10 години, научи trg

На техния фон даже знаковите ДДС измамници – фамилиите Баневи, Арабаджиеви и Стайкови, които в момента са в ареста и срещу тях се водят по няколко съдебни дела за финансови машинации, направо бледнеят. Според хора от структурата на братята, в годините сумата вероятно надхвърля шокиращите 200 милиона лева.

Как става укриването на колосални суми и прането на пари?

Игралните зали, казината и онлайн залаганията оперират общо под търговската марка „Efbet“. И тук започва дълъг списък от нарушенията, който може да бъде описван дълго. В игралните зали и казината на „Efbet“ се приемат и изплащат залози в брой в пълно нарушение на Закона за хазарта и Закона за ограничаване на плащанията в брой. Според последния закон, плащанията в брой не може да надхвърлят сумата от 10 000 лева. Източници на Lupa.bg обаче свидетелстват, че в някой от обектите „Efbet“ абсолютно всеки ден се правят поне по 2-3 залога, които надхвърлят тази сума. Често се случва да се правят залози за по 60-70 000 лева, което е незаконно.

Най-общо това се случва така: Залозите, които се приемат в брой, не се отразяват в дневните и месечни отчети и не се подават към Комисията по хазарт и НАП, както изисква закона.

Накрая на всеки месец истинските отчети се преправят, като сумите вътре силно се занижават, изтриват се от всички компютри и се унищожава истинската информация на хартия. Преправените (неистинските) отчети се подават до Комисията по хазарта. В игралните зали, както е по закон, на всяка машина има монтиран брояч. Тези броячи редовно се манипулират ръчно по заръка на собствениците, така че да отговарят на преправения неистински текущ отчет, който отива в Комисията по хазарта. Изплащането на печалби, независимо от техния размер, също става в брой, а не както е по закона за хазарта, всички суми над 5000 лв да се изплащат по банков път в разките на указан от закона срок.

Последното може да бъде потвърдено от стотици свидетели, играли в залите на „Efbet“ из цялата страна. Играчите, снимани на сайта на „Efbet“ и във фейсбук страниците на игралните зали с печалби далеч над 5000 лв, често също не фигурират в отчетите, тъй като получават по-голяма част или цялата сума отново в брой. Става дума ежемесечно за няколко милиона лева, твърди сайта Big5.

По този начин хазартните босове Боян и Цветомир Найденови акумулират огромни суми в брой, които не фигурират официално никъде, както и не се облагат с никакви данъци. Така получените огромни суми в брой се използват за покупка и строеж на недвижими имоти из цялата страна, което пък е учебникарски пример за пране на пари.

Част от тези огромни средства се изнасят и в кеш в чужбина, където чрез подставени лица също се купуват имоти и се правят най-различни добре прикрити инвестиции. Подобен пример има с една от последните любовници на Цветомир Найденов, на която според мълвата той дава в брой близо 1 милион евро, докато тя официално уж развива някакъв свой собствен бизнес в Милано, Италия. Срещу дамата в момента тече разследване в Италия.

Разбира се, двамата братя движат всичките свои престъпни схеми в пълна конфиденциалност и строго централизирано, като само десетина доверени хора получават нареждания лично от тях какво да правят и как да се отчитат с укритите и изпраните пари.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook