img

Шефът на ВМА обяви имаме ли ситуация с коронавирус в страната

/
/
/
1054 Views

Все още нямаме ситуация с коронавирус, научи trg.

Чакат се резултати от тестовете на няколко пациенти, поставени под наблюдение, съобщи пред bTV генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

По думите му, в момента у нас има около 10-12 човека, които са подложени на проверка за коронавирус.

„Мога да кажа, че половината от тях не са заразени. За останалите все още изчакваме резултатите”, посочи проф. Мутафчийски и допълни, че България разполага с над 2500 теста за коронавируса, като в скоро време се очаква да получим още 5000 бройки.

„Целта е да имаме достатъчно тестове, за да може българите да бъдат спокойни”, уточни той.

„Не е вярно, че не разполагаме с термокамери. Навсякъде има термокамери, дори и на Терминал 1, за който прочетох, че нямало нито една термокамера. Всъщност термокамерата не се различават от обикновената, освен по това че е малко по-издължена. Те улавят хора с повишена температура”, обясни още шефът на кризисния щаб.

„Всички пътници, които пристигат от Китай и Италия, ще получат на летището една анкетна форма, в която трябва да си попълнят данните, да напишат къде ще отседнат в следващите 14 дни, както и да предоставят името и телефонния номер на личния им лекар.

Всеки един, за когото има съмнение, че е носител на вируса, ще бъде въведен в болница за 14 дни и там ще му бъде извършен тест”, заяви той.

Проф. Мутафчийски призова всички граждани, които се прибират в България от Китай и Италия, да си останат вкъщи за 14 дни.

„Препоръчваме да си останат вкъщи и да ограничат всичките си контакти с близките.

В случай че са на работа, съм убеден, че ще могат да постигнат договорка със своя работодател, без да е нужно издаването на болничен лист”, коментира той.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook