img

Семейство Макгрегър „си купили“ българските близначета за $20 000

/
/
/
81 Views

Около $20 000 е струвало на Марк и Мелиса Макгрегър от Съмървил, да си осиновят двете близначета от България, които бяха отркити недохранени и малтретирани от власите в САЩ. Това съобщиха  източници от правосъдното министерство в България, научи ТРГ.

Според тях това била цената за услугите на консултантски фирми, които се занимавали с уреждането на осиновявания в чужбина.

Макгрегър си купили българските близначета (2)

Къщата, в която осиновените българчета, са били малтретирани

Преференциални условия имало, когато някое дете е с увреждания, какъвто бил и случаят на едното от момиченцата в Съмървил, което било с умствена изостаналост.

От Министерството на правосъдието в България уточниха, че парите, които фирмите прибирали били основно за посредничество. Те задвижвали процедурите и подавали документите на кандидат-родителите.

В цената влизала и легализираните преводи, с които основно се занимават заклетите преводачи. Последните трябва да имат сертификат от външното ни министерство, за да могат да направят легален превод, който да послужи пред българските институции.

Фирмите били длъжни и да подават информация ако има нещо нередно с децата и отглеждането им.

“До момента семейството има 4 биологични деца. В рамките две години след осиновяването Министерството на правосъдието иска доклад за здравето на децата, прегледи при специалисти, образование, отношенията с братя и сестри”, обясни директорът на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” Милена Първанова.

“Докладите сочат че момичетата са се адаптирали добре към семейството. 1 ноември 2013 г. е било последното посещение на социалния работник и той е бил впечатлен от изключителната привързаност на децата към родителите”, посочи още Първанова.

“Сигнали за децата не са публикувани до получената информация днес”, завърши тя.

По неясни причини за българските ведомства, американците предпочитали да осиновяват деца с увреждания. Според запознати обаче децата с проблеми са по-предпочитани, тъй като процедурите по осиновяването им са по-лесни, но не и по-евтини.

За първото полугодие на тази година за щатите са заминали 24 деца. Не е ясно колко от тях са имали здравословни проблеми. Знае се обаче, че от Правосъдното министерство са дали съгласието си на всяко второ желание за осиновяване от страна на Щатите. Започналите процедури са били 45, като за 24 българската държава е дала съгласие. По останалите все още се събират документи и се правят проверки.

Следващата страна, която избира наши сирачета е Италия. За разлика от Америка обаче, от 31 процедури, одобрение са получили едва 3 случая.

„В България работят около десет посреднически фирми, които се занимават основно с тази дейност. Осиновяването в Щатите за тях е по-преференциално, тъй като и парите, които дават бездетните семейства са повече. Гърците по-скоро предпочитат да си купят дете, но не и да си осиновят“, обясниха социални служители.

Децата става ясно, че са били осиновени през 2011-а година, когато са били на 7-годишна възраст. Това съобщи Милена Първанова, която е шефка на Дирекция „Международно осиновяване“.Американците получавали по-често одобрение заради високите си доходи. Такъв е и случаят с двете близначки, които бяха открити в къщата на ужасите в Съмървил, за които първи BG VOICE писа. Те били недохранени и лошио гледани, въпреки, че бащата бил IT специалист с висока заплата. Именно тя му дала привилегия пред останалите желаещи за двете момичета.

Едното детенце е с умствена изостаналост, а до преди взимането им в Америка, те са живели в институции. Това са именно заведенията, които от няколко години държавата се опитва да закрие, тъй като грижите за децата там са под всякаква критика.

По думите на Първанова децата са били предложени на американското семейство, след като три дргуи фамилии са отказали да ги вземата. Причната била именно проблемите на едното от момиченцата.

Окончателната процедура по осиновяване на българчетата е завършила с решение на Софийски градски съд през ноември 2011, а е започнала през май същата година.

Кандидат-осиновителите от САЩ са представили всички необходими документи, включително и социален доклад от щата Вашингтон с препоръки. Тогава мъжът е работил като IT специалист, а съпругата му е била домакиня.

Източник: BG-VOICE

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook