img

Създаделят на “Новичок” проговори за отравянето: “Скрипал съвсем не са първите жертви!”

/
/
/
296 Views

Руският учен Владимир Углев, който помогнал за създаването на нервния агент “Новичок” от СССР, коментира пред ВВС, че целта на програмата тогава е била да се създаде много по-мощна субстанция от настоящия нервен агент “VX”, трябвало е да бъде 10 пъти по-силна.

“Ние направихме това,” казва 71-годишният Углев за английската агенция. Според него обаче, ако става въпрос за същия нервен агент, странно е как бившият шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му са оживели. “Уверен съм, че са приели изключително малка доза,” добавя той.
Според него бащата и дъщерята не са първите жертви на “Новичок”.

“Бих могъл да изброя още десетина души, отровени с тази субстанция. Веднъж отровата капна и на моята ръка. Веднага я поставих в хлороводородна киселина и я измих с пероксид,” разказва Углев, който работил за държавната лаборатория в Саратовска област.

На въпроса дали според него Русия има пръст в отравянето на Скрипалови, Углев казва, че вината й не може да се докаже, докато не се намери съдът с отровата.

“Логиката от случвалото се показва, че зад това стои Русия, както и бързината, с която лидерите й отрекоха вината. Те много побързаха да кажат, че Русия не е намесена. Това е като крадецът да вземе нещо от магазин и след това пръв ще каже, че нищо не е откраднал,” казва Углев.

Източник: blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!