img

Руски лекари откриха как да разберем, че имаме рак

/
/
/
1920 Views

В световен мащаб ракът е сред болестите, които отнемат живота на милиони хора всяка година, припомня ТРГ.

В Русия например всяка четвърта жена умира заради злокачествен тумор, а според лекарите причината за такава висока смъртност е късното диагностициране на заболяването.

Експерти обаче са успели да дефинират какви признаци може да покажат, че се развива онкологично заболяване в тялото и да се потърси спешно лекарска помощ. Колкото по-рано се открие онкологичното заболяване, толкова по-голям е шансът за неговото успешно лечение. Няма специфични симптоми на рака, но има клинични прояви, които могат да помогнат в диагностицирането на туморния процес, посочва онкологът Александър Серяков. Ето кои са първите симптоми на всяко онкологично заболяване, които трябва да ни бъдат аларма да проверим какво се случва в организма ни:

1. Загуба на тегло

Ако за три месеца човек по необясними причини губи повече от 5 кг – по-добре е да се консултира с лекар. Злокачествените тумори карат човек да отслабне, защото тялото харчи енергия за борба с болестта. Ако човек не се опита да отслабне, но по някаква причина теглото му започва да намалява бързо, е необходимо да бъде изследван.

2. Повишена температура

37-37,2°С е признак на отслабен организъм. Ако температурата е ниска, но не изчезва, тогава имунитетът отслабва и на тялото му трябва енергия, за да я възстанови.

3. Незаздравяващи рани

Ако рани, хематоми и драскотини не се лекуват в рамките на три седмици, трябва да се консултирате с лекар. Тялото няма достатъчно сила, за да лекува рани и хематоми – то може да се опитва да убие раковите клетки.

4. Гадене и неразположение

Нямате никаква сила и ви се гади през цялото време. Промените в храносмилането и гаденето могат да покажат рак на стомаха или хранопровода. А отпадналостта показва отслабване на имунната система, което се дължи на борба с ракови клетки.

5. Кръв

Появата на кръв в урината, изпражненията или с отхрачване е знак, че тялото не е наред. Появата на кръв в изпражненията може да покаже рак на храносмилателната система, в урината – рак на пикочния мехур, докато отхрачването на кръв може да е свързано с тумор в гърлото или ларинкса. Появата на кръв в секретите според онколога Искандер Абдулин може да е сигнал за нарушение на вътрешните органи. Обадете се на вашия лекар възможно най-скоро. Това може да не е рак, а друго сериозно заболяване.

6. Проблеми с кожата

Появата на нови бенки, сърбеж или жълтеница може да сигнализира за развитието на тумор. Много пациенти с рак на стомаха имат сърбеж. Промяната в цвета на бенки или активната поява на нови петна е един от признаците на рак на кожата. Ракът на панкреаса е най-бързата форма на онкологията – в 40% от случаите човек си отива до една година. Жълтеница, сърбеж, лош апетит, загуба на тегло и диария показват нарушения в панкреаса, каза Александър Серяков.

За да се изключи вероятността от тумор, е необходимо да се направи пълен преглед веднъж годишно, да се спазва правилно хранене и да се упражнявате редовно. Тогава вашият имунитет ще бъде в добра форма.

Ретро

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook