img

Революция в лечението на рака: 13-годишната Алиса живее втори живот

/
/
/
544 Views

Тийнейджърка е нелечима форма на рак се е излекувала след терапия с нов революционен медикамент. Всички други лекарства за левкемия не са дали резултат при Алиса, съобщава BBC.

Медиците от болница Great Ormond Street решили да използват постиженията на биологичното инженерство, за да й създадат живо лекарство. Шест месеца по-късно ракът вече е неоткриваем в тялото на момичето, но Алиса все още е под лекарско наблюдава, в случай че се появи отново.

Алиса, която е на 13 години и живее в британския град Лестър, беше диагностицирана с Т-клетъчна остра лимфобластна левкемия през май 2021 г. Предполага се, че Т-клетките са пазители на тялото – те търсят и унищожават всяка появила се заплаха. При Алиса обаче те са се превърнали в опасност, защото са започнали да растат извън контрол.

Ракът й е бил твърде агресивен. Химиотерапията и след това трансплантацията на костен мозък не са успели да се преборят с него. Затова екипът от лекари прибягнал до използването на нов медикамент. Без експерименталното лекарство единственият останал вариант беше да се облекчава болката на Алиса до нейната смърт, признават медиците.

„В крайна сметка щях да умра“, каза самата Алиса. Нейната майка Киона признава, че миналата година по това време се е страхувала, че това ще е последната Коледа с дъщеря ѝ. Затова била щастлива, че успели да отпразнуват 13-ия рожден ден на Алиса през януари 2022 г.

Това, което се случило след това, майка и дъщеря описват като чудо. То не би могло да се случи преди няколко години и става възможно благодарение на невероятния напредък в генетиката.

Алиса е първата, подложена на революционното лечение наречено „базово редактиране“.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook