img

Редуваме зимно и лятно часово време до 2021 г.

/
/
/
565 Views

Ще местим стрелките на часовника още 2 години
Австрийското председателство на ЕС е подготвило документ, който отлага за 2021 г. решението страните в общността да спрат да преминават между астрономическо и лятно часово време, съобщи изданието „Политико“, цитирано от профит.бг.

През септември председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи европейско законодателство за отказ от смяната на времето и даде на страните членки срок до април догодина да се договорят по кое време ще се движи занапред Европа.

Няколко страни от ЕС, сред които Португалия, Гърция и Холандия, настояват смяната на времето два пъти в годината да продължи и искат повече аргументи в полза на премахване на тази система.

„Няма неоспорими доказателства за това дали предимствата на лятното време са по-значими от неудобствата, свързани със смяната на времето два пъти в годината”, се посочва в проекта на австрийското председателство на ЕС. Страните, които подкрепят запазването на настоящата система, го правят „основно заради липсата на надеждни доказателства за евентуалните предимства, които би имало премахването на смяната на времето”, пише още в проектодокумента.

Той призовава Еврокомисията да направи оценка на въздействието на предложението. Идната седмица министрите на транспорта на ЕС ще го обсъдят.

Консултация, проведена от ЕК, показа, че мнозинството от участвалите 4.6 млн. европейци подкрепят премахването на смяната на времето два пъти в годината, което се прави в ЕС от 1996 г.

Страни като Финландия и Естония твърдо подкрепят предложението на Юнкер.
Марица

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook