img

Разследване показа топ 3 на издънките на НСО

/
/
/
402 Views

Националната служба за охрана (НСО) отново влезе в медийния прожектор след катастрофата край Хитрино, при която пострада шефката на парламента Цвета Караянчева, припомня trg.

Мелето бе предизвикано от жена, която, изплашена от кортежа на депутат №1, опитала да стори път с колата си – ауди А4. В паниката дамата се забила банкета, изгубила контрол над автомобила, навлязла в насрещното и се ударила в служебната кола на Караянчева. Шофьорът от НСО извъртял машината си така, че да се получи страничен удар, а не челен.

Сега в правомощията на КАТ е да представи доказателства кой е виновен за ПТП-то. Едва ли ще има учудени, ако заключението е, че жената с аудито е причина за сакатлъка. Защото досега в историята на НСО май няма случай вината да е на държавните гардове. Причината е повече от прозаична – при тази хипотеза държавата ще трябва да плаща за причинени щети и потрошени хора.

По повод катастрофата Lupa.bg събра топ 3 от десетките фрапиращите издънки, сътворени от НСО през годините:

1. 16 октомври 2002 година – два трупа след „въртележка” на магистрала „Хемус”

Най-тежката катастрофа с участието на гард от НСО се разигра на 16 октомври 2002 година и завърши с два трупа. В ламаринения ад загинаха военното аташе Тибор Хеди и консулът на унгарското посолство у нас – Тамас Гали-Хирлинг. Трагедията тогава бе съобщена лично от покойния вече вътрешен министър Георги Петканов.

Ужасът затвори автомагистрала „Хемус” в района на село Чурек, след като дипломатическият опел „Омега” се завъртял и се блъснал в мантинелата.

При удара двамата дипломати загинали на място. Шофьорът на опела – 56-годишният тогава Вълчо Вълчов, се отървал без наранявания.

Дипломатите са пътували от Варна за София, когато незнайно колата им се врязала в мантинелата, която от силния удар влязла в колата им. Случайно или не, на медиите тогава се отказа всякаква информация, както и да снимат тежкия инцидент.

2. 2002 година – Кола от кортежа на президента Георги Първанов буквално избутва от пътя хондата на зъболекарката Евгения Алексиева

В колата пътуват и двете й непълнолетни деца, които са приети в болница след „инцидента”. Странно, но според КАТ автомобилът на Алексиева влязъл в съприкосновение с пилотната кола на кортежа на Гоце Първанов, в която се вози тогавашният шеф на Националната служба за охрана гн. Димитър Владимиров.

Източник на Lupa.bg обаче уточни, че това е лъжа.

„Колата на зъболекарката буквално бе изтикана от пътя от оперативната кола – последната от трите в кортежа, която прави виражи с цел държавният глава да не бъде изпреварен от никого”, отсече информаторът с опит в НСО.

Крайният резултат – че виновна за мелето е Евгения Алексиева, не изненадва никого…

3. 28 март 2007 година – Пиян служител на Националната служба за охрана рани трима души в катастрофа пред входа на хотел „Принцес” в София

Кирил Василев профучал с висока скорост със служебния си хюндай по бул. „Мария Луиза”, блъснал две таксита и се забил в дърво.

Десетки такива случаи се пазят в архивите на КАТ, но последствия за виновниците няма. Безобразията се случват напук на правилото, че автомобилите на Националната служба за охрана нямат право да нарушават Закона за движение по пътищата. Специалният режим на движение важи само в случаите на започнал терористичен акт или на пряка заплаха от него. Тогава как да обясним бясното шофиране на гардовете, когато в колата отзад се вози поредният мастит политик?

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook