img

Разкритие: В руска кръчма в Лондон ВИС и СИК поделят бизнеса си

/
/
/
785 Views

Лондон, 1997 г. Априлското слънце се опитва да пробие надвисналите облаци. В руски ресторант влизат група българи, сядат около една маса. Поне десетина пъти поръчват „Поручик Галицин“. 7 години по-късно някои от тази компания са наречени в София „добре облечени бизнесмени“, научи trg.

Месец преди сбирката в Лондон същата група е била на необичайно посещение – в МВР при вътрешния министър Богомил Бонев. Във Великобритания ги събира грижата как да опазят бизнеса, защото властта им дава ясен знак какво поведение чака от тях.

Срещата е пазена в дълбока тайна. За нея отново си спомниха участници и висши служители в МВР по онова време, когато бившият правосъден министър от БСП Младен Червеняков лансира преди дни идеята за устно примирие с мутрите.

През март 1997 г. шефове на застрахователните фирми Интергруп, СИК, ВИС-2 влизат за пръв път в МВР. Изумени репортери запечатват как край каменните лъвове на ул. “6 септември” минават Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Големия Маргин, Младен Михалев-Маджо, Чавдар Писарски и Николай Цветин-Близнака. Застрахователите от „Спартак“ са представени от Николай Въжаров и Алексей Петров, а „Аполо и Болкан“ от Петър Трифонов.

Преди срещата зам.-министри на вътрешните работи предлагат тя да е дискретна. Богомил Бонев обаче бил категоричен, че всичко, което се прави скришом от обществото, будело оправдани съмнения за задкулисни уговорки. Затова и репортерите чакат край МВР.

Участник в сбирката си спомня, че Богомил Бонев не им дал никаква възможност да говорят. Те мълчали през цялото време на монолога му.

„Посрещна ни с предупреждението, че ни дава единствен шанс да се захванем с легален бизнес и да скъсаме с криминалното си минало“, спомня си един от бившите застрахователи.

„Всяка ваша стъпка ще бъде следена, всяко нарушения на закона ще бъде преследвано до дупка“, предупредил Бонев босовете на ВИС-2, СИК, „Спартак“ и „Аполо и Болкан“. Държавата е силна и няма нужда от компромиси, бил категоричен Бонев.

Стратегическата цел на министъра била тези, които не са разследвани за престъпления, да получат шанс да се захванат с нормален бизнес. „Останалите ще ги изловим на улицата за криминални прояви“, спомнят си думите му негови сътрудници.

Който е умен, ще се отърве от биячите и дрогата и ще се заеме с нормални неща, бил категоричен министърът. Допълвал, че формулата за магарето, тоягата и моркова е приложима по отношение на сенчестия бизнес.

Затова и част от участниците в тази уникална явна среща приемат предложението на известен бизнесмен за лондонската вечеря. Единственият поканен, който отказал да се появи в руския ресторант, е Илия Павлов. „Обясни, че „Мулти“ няма проблеми с властта и криминалната тема“, казва един от хората, упълномощен тогава да покани Павлов в Лондон.

Останалите пристигнали с различни полети на „Хийтроу“ и отседнали в луксозни хотели. Двама долетели от САЩ и Виена.

Под звуците на „Поручик Галицин“ започнали да умуват как да избегнат сблъсъци с властта. Всички били единодушни, че е глупаво да обявяват война на МВР и правителството, търсели компромисен вариант.

Преговорите ръководел един от най-известните и днес бизнесмени. Именно той дал предложението да се разпределят териториите на групировките и да не се конфронтират. Това означавало заравяне на томахавката от СИК и ВИС-2, които имали конфликти в някои от бизнесите си. Въпреки разногласията било постигнато споразумение да не се реагира на акциите на МВР.

Стигнало се до безпрецедентна сговорчивост по въпроса известно време да спрат контактите със своите хора в МВР и службите. Целта била да ги запазят от вътрешните разследвания, които се провеждали по заповед на министъра. По време на неколкочасовото съвещание само двама били против снишаването и убеждавали останалите, че са големи и никой нищо не може да им направи. „Плащаме луди пари, имаме суперадвокати, имаме хора навсякъде, какво ще им траем“, изежили се те в началото на разговора. После мирясали, когато им обяснили, че от революционни действия могат да пострадат всички, а най-лошото – ще секне потокът от пари.

Огнян Стефанов, „168 часа“

Източник: Марица

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook