img

Разкриха убийство с давност 8000 години, археолозите са в шок

/
/
/
969 Views

Екип от археолози и антрополози установи причината за смъртта на човек на възраст около 8 000 години, чийто разцепен и изгорен череп е бил открит преди половин век по време на разкопки по бреговете на река Нарев в Североизточна Полша.

Както уточнява Live Science, преди 50 години, са открити изгорени части от черепа. Събирайки ги, учените осъзнали, че смъртта на древния човек е насилствена. И доскоро откритието се считаше за надеждно потвърждение за практикуване на канибализъм.

Едва сега с помощта на сканиращ електронен микроскоп и компютърна томография беше възможно да се установи истината. На костите учените открили следи от зарастване на рани. Те вярват, че нещастникът живял около седмица след като е получил сериозни наранявания на главата.

Това опровергава хипотезата за канибализма, но потвърждава хипотезата, че човекът е убит. Живял е преди около 8000 години и вероятно е бил ловец. Това се вижда от каменните инструменти, намиращи се в близост до останките.

Между другото, след смъртта, тялото на убития човек било подпалено, може би това е било погребален ритуал. Установено е също, че по време на смъртта човекът бил на около 20 години – солидна възраст за този период от време.

„Що се отнася до нараняването на главата, причината е очевидна“, казва антропологът Яцек Томцик от университета „Кардинал Стефан Узински“ във Варшава. „Съдейки по белезите на черепа, ловецът получил много силен и неочакван удар с остър оръжие“.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook