img

Радев: Трябва да се върнем максимално бързо към нормалния живот

/
/
/
367 Views

Президентът Румен Радев излезе от резиденция „Бояна“ и за пореден път отправи критики към изпълнителната власт, научи ТРГ.

 От „Дондуков“ 2 той разкритикува правителството за недостатъчни икономически мерки за справяне с кризата. Той изрази безпокойство от това, че не са давала достатъчно добра обосновка за мерките, които се взимат за социална изолация и спиране на икономиката и поиска да се анализират ефектите от тях.

„Изънредните ограничения доведоха до обществена парализа. Безработицата расте с часове. Много българи спешно се нуждаят от помощ“, каза Радев.

„Мизерията убива. Гладът скоро може да надделее от страха и последствията от това може да са по-разрушителни и затова се налага възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, връщане на производството“, каза той.

Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в нов свят, в който оцелели ще са иновативни и адаптираните към решенията на подобни като тази криза, смята държавният глава,

Според Радев трябва да се ускори максимално тестуването в България, за да се добие по-ясна картина за епидемията у нас, но наред с това трябва непременно да се запази здравната система, особено за хронично болните. Той предупреди, че тя вече се пропуква.

Президентът е на мнение, че формулата 60/40, предложена от правителството, е трудно приложима. „Трябва да има ограничения, но и адекватни компенсации. Реалната помощ е безвъзмездната, в условия на криза“, добави той. И настоя за преразглеждане на новия заем, теглен от кабинета. Според него това е тежко решение, особено щом не са използвани още финансовите държавни резерви.

„Сега не е време за малодушие“, категоричен е Радев, като нарече българските лекари герои.

Президентът добави още, че е необходимо парламентът да не спира работата си, а да намери адекватна формула така, че да продължи, въпреки наличието на заразени с коронавируса депутати.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook