img

Путин: Терористите на ИДИЛ ще тръгнат към Балканите

/
/
/
532 Views

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди днес, че бойците на „Ислямска държава”, държани в плен от кюрдските сили в Североизточна Сирия, може да избягат вследствие на турската военна операция в региона, научи trg.

Путин вярва, че много джихадисти ще се предислоцират в други региони, където искат да създадат опорни точки – те могат да се появят на Балканите, в Югоизточна Азия и на южните граници на Общността на независимите държави (ОНД).

„След като бяха победени в Сирия, много бойци ще се предислоцират в други региони, където се стремят да създадат нови опорни точки – на Балканите, в Югоизточна Азия и, разбира се, за наше съжаление, по южните граници на ОНД”, каза Путин на заседание на Съвета на държавните ръководители от ОНФ. На уебсайта на Кремъл беше публикувано изявлението му.

Според него, заради навлизането на турската армия в региона кюрдите изоставят лагерите със задържаните джихадисти, които „просто могат да се разбягат”. „Не съм сигурен дали турската армия ще може – и колко бързо – да вземе това под контрол”, каза той.

Путин добави, че по данни на руското военно разузнаване става дума за „стотици и хиляди” бойци от „Ислямска държава”, което е „реална заплаха” не само за Сирия, но и за Иран и други държави, отбелязва Асошиейтед прес.

ОНД прие програма за сътрудничество в борбата срещу тероризма и екстремизма за следващите три години. Церемонията по подписването се проведе в петък в Ашхабад след заседание на Съвета на държавните ръководители на страните от ОНД. Путин също така коментира предстоящите мащабни учения на САЩ и НАТО в Европа и каза, че Русия ще реагира „спокойно“ на тях.

На срещата в Ашхабад руският лидер отбеляза, че ще обсъжда възможни действия с колегите си. Путин отбеляза, че страната му също е провеждала големи учения, но това се е случвало далеч от границите на НАТО.

„Ние специално провеждаме такива неща в дълбочина в Руската федерация, у нас участваха 128 хиляди души. Следователно, ние не приветстваме опити за ескалация по нашите граници. Вярваме, че това е вредно, но ще реагираме спокойно”, каза президентът.

Lupa.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook