img

Проф. Воденичаров: Сапунът пука коронавируса като мехур. Хлорна вар за дезинфекция на село

/
/
/
169 Views

Сапунът е най-големият враг на коронавируса, научи ТРГ.

Това потвърди ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет професор Емил Воденичаров и обясни, че той пука молекулите на вируса като мехур.

„Търговският сапун, който се продава широко, има обилие на синтетични амфифилии, които са мазнини и много наподобяват строежа на мазнините на обвивката на вируса. Тези мазнини на обвивката на вируса контролират какво влиза и какво излиза от този вирус.

При среща с амфифилиите те ги приемат за себеподобни и ги пропускат да влязат. Влизайки вътре във вируса, едната теория включва дезинфекционните свойства, тези амфифилии, мазнини, а другата теория е, че променят отношението между белтъци, мазнини и РНК. Влизайки, тези амфифилии повишават вътрешното налягане във вируса и подобно на сапунен мехур в даден момент еластичността на тази обвивка се преодолява и се пръска“, обясни експертът.

Той препоръча на хората по селата да се снабдят с хлорна вар за дезинфекция.

„Това е старо изпитано средство, което е много ефективно. Един килограм се разтваря в 10 литра вода и се поставя на тъмно за 24 часа да стои. Разбърква се, 3 литра от този концентрат се смесват с 3 литра и половина вода и се получава дезинфекционен разтвор“, заяви експертът пред БНТ.

ретро

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook