img

Проф. Витанов заговори за К-19 и политика и предупреди: Какво ни чака. Цветя и рози? Не, нови неприятности

/
/
/
890 Views

Проф. Николай Витанов направи подробен анализ на обстановката с коронавируса у нас към момента. По думите му Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 30 ноември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша. Информацията излиза от компютрите, но анализите ги правя аз.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.993 – близо е до 1. Но все още е под 1. Много бавно се свива обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Трудните времена за хората на първа линия и поддържащите ги няма да свършат.

Те не заслужават това. Писах вече – в момента активните случаи са около 105 000, когато започна четвъртата вълна, тръгнахме от около 7 000. Текущата ситуация не може да се определи като добра. Трябва да намалеят активните случаи с поне 30 000, за да се пооблекчи техническото претоварване на системата. Кадровототпретоварване няма как да се облекчи. Поклон пред всички в здравеопазването, които са подложени на този ужас и успяват да се справят с него.

2. Смъртността

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври – 23 999
Починали до 18 ноември 2021 – 28 325
Починали ноември 2021 – 4326 – (за 29 дни)
Починали за ноември 2020 – 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 168.9%, а до края на месеца има още време.
Смъртността за ноември 2021 досега е с 68.9% по-висока от смъртността за ноември 2020 г. Изводите си ги правете сами.

Сети ли се някой вече, какъв е капанът на Тамерлан, в който хейтърите вече са, но ще го усетят утре? Свързан е със смъртността. Контролната числа за края на декември го знаете – 30 000 (за края на декември казах в интервюто, не за Коледа).

Ако сме под 30 000 в края на декември, може да се смята, че сме се справили криво-ляво. Опасенията ми са, че това число ще бъде надхвърлено.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Няма промяна в сравнение с вчера. Виждате, че проблемната зона в западна България се очаква да намалее оше. С голяма вероятност още една област може да мине на ниво 2 и да излезе от червената зона. Виждате я коя е. Всичко това говори, че както и прогнозирах, благоприятният сценарий ще е устойчив до края на месеца. А краят на месеца дойде.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост – развитието тук потвърждава изводите от предната карта. Какво да ви пиша – трябва да сме големи идиоти, за да дестабилизираме благоприятния сценарий. Бележка – засега сценарият не е дестабилизиран – случаите и смъртността продължават да намаляват. Миналата седмица по това време новите случаи бяха 3462, днес са 3020. Смъртните случаи паднаха от около 250 на около 220. Благоприятният сценарий остава валиден както бе предсказана отдавна, че ще е така до края на месеца. Краят на месеца дойде. Прогнозата е вярна. Ако някой иска да вие – като изгрее Луната.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук Силистра още е във виолетово, но очакванията са скоро цветът там да се смени. После и в други области при продължаваща устойчивост на благоприятния сценарий.

6. Омикрон варианта на вируса – индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Сутринта казах по телевизията – трябват му 3 седмици да стане доминантен. Не го пускаме в страната до Никулден и няма да ни развали празниците – догодина ще се занимаваме с него. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента.

7. Тотален локдаун до края на годината – ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизирами, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Условието обаче нали го четете – АКО НЕ СМЕ ИДИОТИ да си създадем сами проблеми.

8. Веселите неща от математическата социална динамика – виждам, че ви харесва. Днес кратък коментар по великия закон на Мърфи – ако една неприятност може да се случи, тя ще се случи. Този закон следва да ви помогне да приемате по-спокойно несгодите на живота. На мен страшно ми помага в планирането – просто планирам, че ще ми се случат всички възможни проблеми. Така и става, затова плановете ми са много реалистични и хората се чудят как така. Ами проста е – в основата на плановете на Витанов стои законът на Мърфи. На всичкото отгоре, трябва да сте наясно и с времевия аспект на закона – неприятността ще се случи в най-лошия възможен момент.

Да приложим великия закон към политическата ситуация днес (за да усетите силата на математическата социална динамика).

Неприятност ли е дистабилизирането на политическата обстановка в България в последната година и половина – всяка дестабилизация е неприятност. Случи ли се в най-лошия възможен момент – когато си имахме и Ковид криза. Случи се.

Какво ни чака от тук нататък. Цветя и рози? Не, казва великият закон – чакат ни нови неприятности. Които ще ни се случат баш когато не трябва – в настъпващия зимен сезон. Но, човек като си знае, го приема някак по-леко. Не се отчайвайте, помнете великия закон (който е доста твърд по класификацията на твърдост на закон – почти винаги, когато може да се случи неприятност, тя се случва) и това ще ви спести нерви.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Затова – профилактично – вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook