img

Проф. Кантарджиев: 10 дни след ухапването от комар човек може да си забрави името ВИДЕО

/
/
/
519 Views

Освен Западнонилска треска, при която след ухапване от комар се стига до възпаление на мозъка, има и други опасни вируси, които причиняват лицеви парези, каза проф. Тодро Кантарджиев, научи trg.

Освен Западнонилска треска върлуват и други опасни вируси, които водят до възпаление на мозъка, предупреди той

Два са новите случаи на западнонилска треска у нас. Те са потвърдени от Националната референтна лаборатория. Характерно за това заболяване е, че симптомите са подобни на грипа и се стига и до възпаление на малкия мозък, което може да е фатално за възрастните хора, каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

При хората над 65-годишна възраст и такива с имунен дефицит прогнозата е 15-20% смъртност, уточни той.

„Симптомите са подобни на грип, но когато имаш възпаление на мозъка разбират роднините ти, защото не си знаеш името и трябва да се търси неврологична помощ. Това настъпва 10-12 дни от хапането от комара и от втория ден след вдигането на температура“, обясни професорът.

„Първият случай със Западнонилска треска е на 48-годишен мъж, който работи в Кипър. Две седмици се чувствал зле и се прибрал в Пазарджик. Това е третия случай на болестта в страната“, уточни той.

Другият случай е от София. Това е 41-годишен мъж. Настанен е в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ”. Лекарите там са установили възпаление на малкия мозък. „Болестта при него е била в напреднат стадий. Имал е нарушение на съзнанието и силен световъртеж. Мъжът вече започва да се подобрява“, съобщи Тодор Кантарджиев.

Той предупреди, че върлува и опасният ентеровирус Ехо 13, който води до възпаление на мозъка при децата, а при възрастните се стига до пареза на лицето, т.е. до възпаление на лицев нерв.

„Болестта протича с болки в гърлото. Мерките са да ядете лимон след хранене. Това е най-доброто средство. В топлото време енетеровирусите са навсякъде. Най-важна е хигиената. Трябва да имате винаги мокри кърпички. Майките да не дават никога на детето си да се храни с нечисти ръце“, каза още проф. Кантарджиев.

 

Източник: flagman

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook