img

Проф. Донка Байкова с ценен съвет: Как да боядисаме яйцата за Великден, за да не са вредни!

/
/
/
659 Views

Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това каза пред „ТРГ“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

„Боите от цялата гама имат много Е-та и са рискови за здравето при по-продължителна употреба. Причината е, че са силен алерген и могат да отключат дерматит или астматичен пристъп, а също активизират възбудните процеси, което прави децата хиперактивни“, обяснява проф. Байкова.

По думите ѝ, най-много трябва да избягваме аления цвят, с който по традиция се боядисва първото великденско яйце, а също и жълтия. За сметка на това в зеления се съдържа хлорофил, който представлява извлек от листата на растенията. Ето защо той е за предпочитане.

По думите на проф. Байкова, най-сериозен е рискът за здравето при поглъщане на боите.

„Изключително важно е как ще сварим яйцата. Те трябва да се поставят в подходящ съд, на дъното на който сме подложили тензух или памучна бяла кърпа. Водата трябва да е студена, а котлонът – слаб. Важно е кипването да става бавно, както и самото варене, около 12 минути. Така черупките на яйцата няма да се пукнат и при боядисване част от боята да попие в самото яйце“, обяснява експертът.

След като вече сме сварили яйцата, важно е как ще подходим и към боядисването. Проф. Байкова е категорична, че задължително трябва да използваме ръкавици.

„Ако боята остане по кожата, рискуваме да попадне в устата чрез ръцете или продуктите, които пипаме. Затова трябва да внимаваме при боядисването, а след като е счупено и го обелим, задължително трябва да измием ръцете си“, обяснява още специалистът.

„Яйцата се развалят много бързо, затова не ги оставяйте за дълго извън хладилника. Ако след обелване по белтъка има боя, дори и малко, не консумирайте тази част“, допълва проф. Байкова. Що се отнася до количеството яйца, които можем да изядем, тя казва, че за възрастен човек до 4 на ден е безопасно.

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook