img

Проф. Андрей Чорбанов: Имам добри новини за COVID-19, ще ги кажа

/
/
/
667 Views

Не сме крайно дисциплинирани и това го виждам около мен.

Не говорим само за София. В по-малките градчета въобще не се спазва минимумът – носенето на маски. Затова – не може да има изисквания само към едни или само към други. Просто трябва да си помогнем сами на себе си – днес, сега и веднага. А това, че понякога залитаме в другата крайност, аз и преди няколко дни казах – не обичам военщина, но все пак има едно смекчаване на тона към нас, потребителите и мисля, че трябва да се вслушаме в този апел, за да можем да се почувстваме добре след време.

Това заяви пред Нова телевизия топ климатологът проф. Георги Рачев, коментирайки мерките срещу коронавирус пандемията и отговорността на всеки от гражданите към критичната ситуация.

Имунологът проф. Андрей Чорбанов отбеляза на свой ред, че вероятно до Коледа, ако се запази ситуацията такава, каквато е, нещата ще се успокоят.

„Ако се оставят учениците 20 дни заедно, но се изолират всички контакти между учениците и възрастните, ще минем отново през тази синусоида. Знам, че това е голям натиск върху здравната система. Но ще запитам всички тези лекари и хората, които критикуват по-свободния тип поведение – дали плътното затваряне ще спре вируса. Ако това е така, аз ще бъда първият, който ще се заключи вкъщи. Но това няма да се случи“, заяви той.

В студиото бе коментиран и кошмарният случай от Пловдив, при който двама тежкоболни пациенти бяха оставени да чакат в студа на стълбите и тротоара пред болницата, след което те, влошени, умират.

„Нека подкрепим хората в бели престилки. Защото аз контактувам с много хората на първа линия. Те са уплашени. Те са уплашени не само за своя живот, те са уплашени и за нас. Докато ние се разхождаме свободно и дискутираме – да оставим ли фитнесите, игралните зали, козметичните центрове. Ако ще се затваря, нека всичко е под общ знаменател. А случаят в Пловдив може да се разглежда и като убийство.

То се видя – не само у нас, и в прехвалената Западна Европа – и те не са подготвени точно за такова натоварване. Нека, спазвайки тези правила, да дадем възможност на хората да работят и да спасят повече човешки животи“, заяви проф. Рачев.

Проф. Чорбанов заяви, че е категорично против затягането на мерките, проф. Рачев го подкрепи, но и двамата бяха единодушни – нужна е повече дисциплина и отговорност – към себе си и околните.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook