img

Продават къща на Тато на пъпа на София за 11 милиона

/
/
/
810 Views

Частен съдебен изпълнител е обявил за продажба емблематичната Чапрашикова къща на столичната улица „Оборище“ 19 за 11 358 820 лева, става ясно от обява, публикувана на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, видя trg

В момента там е седалището на Българската голф асоциация, зад която стои бизнесменът Красимир Гергов, а по-рано там в дома е живял Тодор Живков.

Оферти от кандидат-купувачи се събират до 30 септември, а победителят, ако има такъв, ще бъде обявен на 1 октомври.

Имотът за първи път бе пуснат на търг от ЧСИ в началото на 2019 г. заради дълговете на компанията на Гергов „К консултинг“. Тогава цената бе по-ниска – 10,3 млн. лв. с ДДС. От обявата още става ясно, че върху имота има ипотека от Банка Пиреос и „Джеррард естейт холдингс“.

Триетажната къща е с 439 кв.м застроена площ, а парцелът към нея е 2433 кв.м. Общата разгъната площ е около 1100 кв.м. Предлагат се и две допълващи постройки с площ от 108 кв. м. Огледи на имота могат да се правят на 20 и 27 септември.

Продават къща на Тато

Желаещите да участват в наддаването трябва да предоставят депозит в размер на 10% от началната цена.

Къщата, построена през 1932 г., е принадлежала на големия търговец на тютюн Крум Чапрашиков. Той е бил женен за Елисавета Тенева, наричана Милиончето, тъй като е била дъщеря на финансовия министър на България по онова време.

След идването на „народната” власт, най-хубавите сгради са национализирани. Номер 19 е взета за щаб на съветската армия в България по време на войната. Тя имала 70 стаи и три подземни гаража.

По-късно на номер 17 е построена кооперация, която е била резиденция на Тодор Живков, а съседната – на номер 19, е била предназначена от УБО (управление за безопасност и отбрана) за гости на правителството от чужбина.

Според една от версиите Тодор Живков е харесал къщата на Чапрашиков и се преместил в нея, а тя станала известна като негов дом. Така се раждат вицове, че улица „Оборище” вече трябва да се нарича „Тодорище”.

След няколко години обаче Тато се мести в резиденция „Бояна”. Градската легенда гласи, че Живков бил информиран за замърсяване от „Кремиковци”, което вятърът издухвал по посока изток-запад до Докторската градина и това повлияло на решението му да напусне къщата на Чапрашиков.

През 1978 г. имотът е обявен за паметник на културата от местно значение. След 1989 г. наследниците на Чапрашиков се опитват да си го реституират. В нея е запазено голяма част от оригиналното обзавеждане – кожени мебели от 30-те години на миналия век, паркет, картини, дори посуда.

В крайна сметка емблематичната сграда става собственост на рекламния бос Красимир Гергов, като той регистрира там седалището на Българската голф асоциация.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook