img

Причините за поява на крампи са различни

/
/
/
307 Views

Какви изследвания трябва да си направя при крампи на краката?

Проблемът е, че през последните няколко месеца ми са схваща кракът вече и през нощта и продължава по-дълго време. Чувствам се зле, защото се налага да се разхождам почти всяка нощ, докато ме отпусне схванатият пръст на крака.

Марияна Стефанова, гр. Бургас

Спазмите представляват внезапно съкращаване на мускулите. Причините при всеки човек за появата на крампи могат да бъдат различни, научи trg. Тази остра болка с различна продължителност и интензивност може да възникне например поради липса на витамини и минерали или поради “затлачване на мускулите” с лактати. За да определите причината за пристъпите, първо трябва да си направите определени изследвания.

• Нивото на калций и паращитовиден хормон. Ниските нива на калций в кръвта могат да предизвикат недостатъчно производство на паращитовиден хормон, който се произвежда от паращитовидните жлези.

Този хормон участва в поддържането на оптимален баланс на калций и фосфор. Недостатъчното производство на паратиреоиден хормон провокира хипопаратиреоидизъм, който се среща при 2-3 от 1000 души. Това е нарушение на метаболизма на калций и фосфор, когато вторият микроелемент е значително увеличен.

Мускулните крампи създават повече проблеми в жегите

Поради неправилното съотношение на фосфор и калций проводимостта в нервните и мускулните влакна се нарушава. Това причинява мускулни крампи и спазми. Причините за понижаване нивото на паращитовидния хормон са увреждане на паращитовидните жлези след операция на щитовидната жлеза и антитела срещу тази жлеза, които тялото произвежда.

В този случай лекарят ще трябва да потърси причината за това автоимунно заболяване. Направете си кръвен тест за нивата на калций и паращитовиден хормон.

• Ниво на магнезий. Магнезият може да измести калция от мускулните клетки. Поради по-високата му концентрация в организма нивата на калций намаляват. Ако има излишък от калций в мускулите и в стените на кръвоносните съдове, те са спазматични, кръвното налягане се повишава! Ако има достатъчно магнезий, той ще измести излишния калций, стената на съда ще се отпусне, налягането ще се нормализира. Необходимо е да си направите кръвни изследвания на микроелементите калций и магнезий.

• Ниво на калий. Ако няма достатъчно калий в кръвта, мускулните клетки след свиване не са в състояние бързо да се отпуснат. За тази функция е нужен калий. Недостигът му провокира продължителни спазми, болка. Причините за намаляването на калия са небалансирана, неподходяща диета, неконтролирана употреба на диуретици. Те много бързо отстраняват калия от организма.

Милена ВАСИЛЕВА

здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook