img

Предстои рядка възможност: Ще видим Марс съвсем близо до Земята

/
/
/
284 Views
loading...

 

В близките шест седмици Марс ще свети на нощното небе по-ярко, отколкото през последните 15 години. Причината е, че Червената планета ще достигне най-близката си точка до Земята от 2003 г. насам, в момента, в който нашата планета преминава между Марс и Слънцето. 

На 31 юли, когато Марс ще бъде най-ярък, той ще бъде на около 57,6 милиона километра от Земята, пο информация на The Weather Channel. Планетата ще се вижда с просто око през целия юли, изпъквайки пред всички останали, освен най-ярките звезди.

Причината е, че Марс е едновременно в перихелий и в опозиция. Опозиция се нарича моментът, в който Земята преминава директно между Марс и Слънцето. Марс се в опозиция на всеки приблизително две години – последната беше през май 2016 г. Но тази година е специална, понеже през няколкото седмици, когато е в опозиция, Червената планета ще бъде и в най-близката си точка до Слънцето, известна като перихелий. Това двойно явление се случва веднъж на всеки 15 – 17 години, когато орбитите на двете планети ги приближават максимално една към друга.

Източник: Business Insider

 

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!