img

Ползи от пепелта в градината – разберете в кои случаи да я използвате и ще имате добра реколта

/
/
/
860 Views

Ползи от пепелта в градината

Всички знаем, че пепелта е добър помощник в градината. Тя съдържа много полезни вещества, може да замести повечето фосфорно-калиеви торове. Но малко хора знаят за целия списък от полезни свойства. Нека си припомним заедно за какво се използва пепелта.

Една чаша пепел на 1 квадратен метър замества супена лъжица калиев сулфат. Растенията ще получат необходимия елемент бор. Но си струва да запомните, че голямото количество пепел ще прогони земните червеи, които са важен елемент за плодородието.

Пепелта може да се използва не само в суха форма, но и в течна. Обикновено пепелта се смесва с вода при подхранване на корена на растенията. Така се усвоява по-бързо от корените. Редовното прилагане на пепел не само ще даде на растенията необходимото подхранване, но и ще ги предпази от много вредители.

За да се бори с вредителите, пепелта се настоява за един ден във вода. Растенията се третират с този разтвор. Пепелта не е отрова, няма да убие вредителя, но ще създаде неблагоприятна среда за него.

Пепелта осигурява защита срещу гниене на кореноплодните култури по време на съхранение. С нея се поръсват картофи, цвекло и други зеленчуци. Тя ще попие излишната влага и дезинфекцира зеленчуците.

Пепелта стимулира покълването на семената. 2 супени лъжици пепел се разреждат в литър вода. Семената се накисват в тази смес. Те не само покълват по-бързо, но разсадът е много по-силен.

Пепел в големи количества е добре да се добави към компоста. Обогатява го и го прави по-хранителен.

С помощта на пепел можете да се борите с най-страшния враг на градината – листните въшки. Пепел, сапун и вода, това е първото средство, което идва на ум на всеки градинар, веднага щом забележи паразити по клоните. Само няколко процедури и врагът е победен.

Помнете за невероятните ползи от пепелта, но не забравяйте, че тя понижава киселинността на почвата и ако почвата е неутрална, тогава големи количества пепел ще я направят алкална. Следователно всичко трябва да е в умерени количества. Това правило обаче важи за всеки тор, така че просто спазвайте пропорциите.

Източник: Букварче

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook