img

Поляк бе осъден заради прецедент, създаден от „Българския чадър“

/
/
/
898 Views

Поляк, живеещ в Чешир, купи фенерче с вграден пистолет за зашеметяване от китайски уеб сайт, без да знае, че е класифициран като незаконно оръжие във Великобритания, пише Гардиън.

Конрад Дабровски, на 35 г., се призна за виновен в закупуването на прикрито огнестрелно оръжие по време на изслушване в Честърския крайлски съд в петък (7 декември).

За това престъпление обикновено се дават  минимум пет години затвор – но съдията Стивън Еверет заяви, че има „извънредни обстоятелства“, които му позволяват да промени наложената от него 12-месечна присъда.

Дъбровски купил фенерчето онлайн около 12 октомври миналата година, тъй като искал осветление за планинския си велосипед.

Това струвало около 10 паунда – същото като повечето други светлини за велосипеди – но с функцията „две в едно“ бил добавен и електрошокът.
Манди Непал от обвинението заяви, че на 17 октомври офицерът от Гранична сила в Слъг е проследил пакета при влизането му в страната.
Там били записани името и адреса на обвиняемия, които били подпечатани на него и следователно били предадени на полицията в Чешир да разследва случая.

На 23 декември Дабровски, който има малко дете и съпруга в отпуск по майчинство, бе арестуван и интервюиран два пъти.

Изследване на телефона му разкрива думи като „мога ли да използвам зашеметяващ пистолет в самозащита?“.

Той призна, че е знаел, че „фенерчето“ пуска ток, но не е знаел, че е незаконно в тази страна, каза г-ца Непал.

„Той не е възнамерявал да навреди на никого“, добави тя.

Крис Хънт предложи на съдията, че това е случай, който не изисква незабавно задържане, тъй като има изключителни обстоятелства.

Той заяви пред съда, че престъплението е въведено в британското законодателство, след като български дисидент бе убит в Лондон преди около 40 години от убиец, който използвал огнестрелно оръжие, прикрито като чадър.

Неговият клиент не е имал такива лоши намерения и е бил трудолюбив човек с безупречен характер без предишни провинения, който просто не осъзнавал, че нарушава закона.

Съдия Евърет прие, че Дабровски не е знаел, че устройството е незаконно и не възнамерявал да го използва за незаконни цели.

Той осъди обвиняемия  на 12-месечен затвор, с година отложен срок, и заповяда фенерчето да бъде унищожено.

Като разреши на Дабровски да бъде освободен от ареста, той му каза: „Това е ценен урок, който научихте. Ако влезете в тази страна, трябва да сте сигурни, че знаете какви са законите. „

Дъбровски и съпругата му планират да се върнат в Полша, съобщи съдът.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook