img

По оръжието на терориста, който застреля 49 души има надписи на български! Споменават се боевете при Шипка

/
/
/
497 Views
loading...

По оръжието на убиеца от Крайстчърч – Брентън Тарант има многобройни надписи на латиница и кирилица (на български, сръбски и руски), както и на грузински, видя ТРГ.

На пълнителите могат да се прочетат надписи на български – „Битка при Булаир 1913“. На английски е написано „Проходът Шипка – 1877 – 78“.

Битката при Булаир е ключова битка от първата балканска война, при която българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал Георги Тодоров успява да надвие османските части от Дивизия Мюретеби и 27-ма пехотна дивизия.

Под този надпис се вижда и името Фружин, синът на последния български цар Иван Шишман. През 1404 г. Фружин и Константин II Асен (братовчед на Фружин и син на цар Иван Срацимир, неговото име също е на един от пълнителите) заедно вдигат въстание срещу османците.

На руски е отбелязано и „сражение при Кагуле“, ключово за руско-турската война от 1768-1774 г., когато руската армия, наброяваща не повече от 17 000 пехотинци и няколко хилядна кавалерия разбива турските сили от 150 000 човека.

На сръбски са написани и имената на доста сръбски исторически личности – Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин. Сръбският в. „Блиц“ пояснява, че Милош Обилич е сръбски княз, който убил турския султан в Косовската битка. Марко Милянов Попович /1833-1901/ е черногорски народен писател, пълководец и войвода от племето Кучи. Стефан Лазар – сръбският княз Лазар Хребелянович (1329-1389) е загинал в бой с турците в Косово поле. Байо Пивлянин (1630 – 1687) е прочут войвода хайдутин.

Брентън Тарант е слушал сръбска четническа песен в колата си преди да започне атаката на една от джамиите твърди босненският сайт „Аваз“. На видео, заснето от Тарант, който е споделил цялата кървава атака на живо във фейсбук, се чува четническата песен „Караджич води сърбите си“.

Доколкото става ясно Тарант е вдъхновен от норвежкия масов убиец Андеш Брейвик, чиито възгледи се основават на анти-ислямизъм, ксенофобия и ултра-национализъм.

В манифеста, който екстремистът споделя преди атаката, той обявява, че иска да отмъсти за „хиляди смъртни случаи, причинени от чуждестранни нашественици“, като има предвид мюсюлманите. Той също така пише, че е започнал да планира атаката „приблизително две години по-рано“ и е избрал крайното местоположение три месеца преди атаката.

По същия начин Брейвик написа манифест преди да извърши поредица от нападения през 2011 г. в Осло и на остров Утоя, като при това загинаха общо 77 души, а 155 бяха ранени. Тарант твърди, че е имал „кратък контакт“ с норвежкия убиец и че Брейвик е дал „благословия“ за атаката му.

Според австралийските медии Брентън Тарант е австралиец от щата Нов Южен Уелс. Той е бил фитнес инструктор в град Графтън. „Родителите ми са от шотландски, ирландски и английски произход. Имах нормално детство, без никакви големи проблеми“, пише в манифеста си Тарант. Той се описва като “етнонационалист” и “фашист”.

През 2018 г. Тарант посещава Пакистан. Преди това е бил в Северна Корея. До 2011 година е работил като личен инструктор, често е работил и с деца.

В профилите си в социалните мрежи той се описва като „обикновен бял мъж от обикновено работническо семейство с ниски доходи“. Баща му е починал от заболяване от въздействие на азбест, когато Тарант бил ученик в гимназията през април 2010 г. на 49-годишна възраст.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!