img

Питката на Милица Божинова от „Черешката на тортата“ (рецепта)

/
/
/
536 Views

Милица Божинова е една от вокалистките на култовата формаиция Тоника СВ. Тя е родена на 4 юни 1957 г. в София. Родителите ѝ пеят в столичния хор „Родна песен“, което предопределя и нейното бъдеще.

Милица пропява на 3-годишна възраст. На 5 започва да свири на пиано. Покрай пианото се увлича и по пеенето, приемат я дори в хор „Бодра смяна“. Още като студентка работи с Митко Щерев, записва филмова музика за ленти като „Адаптаия“, „Завръщане от Рим“ и др. През 1978 г. започва работа към Концертна дирекция с групата „Фоноекспрес“, а две години по-късно се явява на конкурс за солистка на вокална група „Тоника СВ“, с което започва кариерата ѝ.

Милица Божинова

сн. Нова ТВ

Гласовитата певица сподели с приятелите си във фейсбук рецептата на питката, с която обра овациите в „Черешката на тортата“. Ето я и нея:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 кубче мая
щипка сода
100 гр. масло
3 с. л. олио
1 кг. брашно
250 гр. сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбивате трите яйца и белтъка от четвъртото яйце с 1 с. л. олио, сол и няколко капки оцет. Така тестото става по-еластично. В хладкото прясно мляко разтваряте маята със захарта и 1 с. л. брашно, докато стане на кашичка. След като шупне, го прибавяте към яйцата. Добавяте малко брашно и към всичко това изсипвате киселото мляко със щипка сода и пак брашно – да стане меко тестото. Оставяте да втаса 30-40 минути.

Милица Божинова

След това добавяте още брашно, премесвате тестото да е средно твърдо и разделяте на 4 топки. Всяка топка разточвате на дебела кора, около 1 см. Разтопявате маслото заедно с олиото и мажете всяка кора. Отгоре слагате натрошено сирене.

Корите се редят една върху друга и се завиват на руло. Усуквате леко и навивате на охлюв. Намазвате отгоре с отделения жълтък от 4-то яйце и по желание може да поръсите със семена – сусам или други, по избор. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 40-50 минути. За да не прегори отгоре, по някое време покрийте питката с фолио.

Да ви е сладко!

Източник: delo.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook