img

Петко Симеонов разкри дълго пазен в тайна план за влизането на България в ЕС още през 1991 г., който бил провален от НПО на едни простаци

/
/
/
689 Views

Социологът Петко Симеонов, който е и един от основателите на автентичното СДС в зората на прехода у нас, но скоро „отлюспен“ от новите сини, разкри дълго пазена тайна от онези години. Той разказа, че по времето на Желю Желев е бил обсъждан вариант бившите соцстрани да бъдат приети едновременно в ЕС.

Ето какво разкрива още Петко Симеонов на страницата си във Фейсбук:

„През пролетта на 1990 година в София пристигна Адам Михник. Аз му бях домакин, макар че той в следващите дни беше грабен от мнозина. В първите часове след посрещането го заведох до Пловдив. Просто от летището. Някъде по пътя той поиска да говорим. Говорехме на руски. Той ми каза: предлагаме ви всичките бивши соцстрани да се обединим и заедно да влезем в ЕС. Идеята е на Митеран, ние сме съгласни, унгарците и чехите, също. Вие трябва да решите. (Тогава името ми значеше нещо!) Казах му – категорично съм за!

В София той отделно е говорил с Желю. Желю също му е казал „да“. Поне това разбрах от Желев. Когато Адам си замина разменихме само тези реплики – заедно в ЕС, нали! Да! Заедно!

В решаващите месеци на преговорите с Полша през 1991 г. в СДС-национално движение се развихриха неколцина…

Моя милост беше отлюспен, гориха книгата на ЖЖ „Фашизмът“, започнаха да действат НПО на еди кои си, развихриха се политически простаци.
Някой имаше интерес да се провалят постигнатите съгласия между бившите соцстрани.
Минало заминало.“

Справка: Адам Михник е полски активист, дисидент, журналист, един от най-активните представители на нелегалната политическата опозиция в Полша в периода 1968-1989 г. Главен редактор на вестник „Газета Виборча“.

 

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook