img

Пенсионерите в Ръководство „Въздушно движение“ си тръгват с 250 бона обезщетение

/
/
/
587 Views

Ръководство „Въздушно движение“ – държавното предприятие, което често попада в общественото внимание с високите си заплати и подслонените ценни партийни кадри, отново излиза на дневен ред.

Новината от днес е, че с 250 000 лв. обезщетение си тръгват пенсионерите в РВД.

Толкова получава средно всеки пенсионирал се от оперативния персонал на държавното предприятие „Ръководство въздушно движение“. Това съобщи депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Той е получил информацията от министъра на транспорта в отговор на парламентарен въпрос, който е поставил заедно с Димитър Найденов.

Не трябва ли да има таван за обезщетенията при пенсиониране в държавни фирми и институции, пита депутатът и обещава колегата му Найденов да подготви законодателна промяна в този смисъл?

Таван на обезщетенията има за държавните служители и за хората на трудов договор – за първите е 10 заплати, за вторите – 6. РВД обаче има друг регламент по силата на колективен трудов договор. Този регламент е в сила от 1996 г., става ясно от отговора на министър Николай Събев.

Според него, при пенсиониране служителите на РВД получават обезщетение, равно на броя отработени години в дружество, умножен по последното брутно месечно възнаграждение.

През 2006 г. дружеството все пак е въвело таван, но от отговора на министъра не става ясно какъв е той. Пише само, че се ползва коефициент между индивидуалната заплата и „базова единица, приета за предприятието“.

Министърът напомня на депутатите, че РВД не ползва бюджетни средства, а се финансира изцяло от приходите от такси за предоставено аеронавигационно обслужване.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook