img

Откриха органична материя на Марс

/
/
/
284 Views
loading...

Органична материя е била открита на Марс в проби от почвата, взети от скала на 3 млрд. години. Пробата е взета от марсохода „Кюриосити“ в кратера Гейл, съобщава Си Ен Ен.

Апаратът е засякъл и метан в атмосферата на Червената планета.

Търсенето на живот извън Земята се фокусира върху намирането на градивните елементи на живота такъв, какъвто го познаваме. Това включва органични елементи и молекули, въпреки че те могат да съществуват и без живот. Органичната материя може е няколко неща: свидетелство за древен живот, източник на храна за живи форми или нещо, което съществува вместо живота. Независимо от за кой от случаите става въпрос, тя служи като „химическа улика“ в проучването на Марс.

Метанът се счита за най-простата органична молекула. Наличен е на други места в Слънчевата система, на които би могло да има живот, като спътниците на Сатурн и Юпитер – Енцелад, Европа и Титан. А дори и да има живот на друго място, той може да бъде много различен или даже да се формира различно от това, което ние виждаме на Земята.

Новите открития са описани в две изследвания, публикувани в списание „Наука“. Всички изследователи, участвали в тях, смятат, че откритията са „пробив в астробиологията“.

„Разширихме неимоверно проучванията си за органични елементи, което е фундаментална стъпка в търсенето на живот“, заяви Пол Махафи, директор на отдела за изучаване на Слънчевата система в центъра на НАСА „Годард“.

Двете изследвания са базирани на засечени малки количества метан в атмосферата и много стари органични елементи на Марс. Тези открития или предизвикват дебати или пък им липсва контекст, за да бъдат разтълкувани, посочват учените.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

1 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!