img

От всеки плат ли става надеждна маска?

/
/
/
599 Views

Трябва или не да носим маски и доколко ни предпазват те по време на пандемията? 

Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса COVID-19, от което експертите са направили заключение, че маските са подходящи да ни предпазят от заразата по отношение защитата на дихателните пътища, научи ТРГ.

Три класа на защита имат маските:

маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух

маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух

маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух

100% филтриране на външния въздух при употребата им няма, тъй като при плътно поставяне на маската винаги има възможност от „подсмукване“. Въпреки това специалистите все повече ни съветват да носим маски дори и да нямат тази степен на защита.

Заради необходимостта от предпазни средства и тяхната липса на пазара много шивашки фирми се ориентираха към производство на такива изделия. Но има ли гаранция, че текстилните маски ще ни предпазят и от всеки плат ли става надеждна маска.

Красимира Йотова е една дама, която активно търси съдействието на различни институции, преди да се убеди, че ще помогне на хората не само с количество, но и с качество. Тя е ръководител на шивашки цех в Мездра, а в момента служителките ѝ шият маски от къщи.

Започнахме много на бързо. Още на 7-ми ни се обадиха от предприятия в района да ушием маски за служителите им до понеделник. Започнахме с обикновен плат за бельо. Впоследствие, понеже се занимаваме и с производството на хирургично бельо за болници – престилки и чаршафи за операционните, които са с малко по-специфична обработка, имаме познания в тази област, започнахме да правим едни маски от плат, който не пропуска вода“, разкрива Йотова.

Маските, които произвеждат в нейното предприятие, имат и джоб, в който да се слагат филтри.

„Ние сме сигурни в качествата на нашия продукт и искахме да имаме документ за тази работа – да го сертифицираме. Оказа се, че в България няма лаборатория, която да сертифицира маските. Лабораториите, които ни бяха подадени са в Европа – Франция, Австрия, Италия, но това ще отнеме 6 месеца“, обяснява Йотова.

От БЛС обаче са оценили качеството на нейните маски и са проявили интерес към продукта.

Проспа се времето да се създаде някаква нормативната база за продажбите на маски, казва Пламен Цонев, собственик на шивашка фабрика и член на управителния съвет на асоциацията за текстил, облекло и кожи, който също се бори да сертифицира свои продукт.

Той предупреди, че в настоящата ситуация може да се стигне до затваряне на предприятието на Йотова от полицията заради маските, които произвежда.

Цонев нарича своят продукт „аксесоар за лице“, а не маска.

„Дайте да се разберем: Тези маски не предпазват от вируса, а предпазват разпространението на слюнката Ви, което е нейната цел, както каза и генерала“, заяви Цонев.

dunavmost

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook