img

От 462-ри при мъжете до №1 при жените: Колежки скочиха срещу трансплувкинята Лиа Томас

/
/
/
1341 Views

Колежки на транссексуалната плувкиня Лиа Томас са изразили притесненията си от това тя да се състезава при жените, тъй като може да счупи всички съществуващи рекорди.

Съотборничките на Томас от университета в Пенсилвания искат тя да не бъде допусната до предстоящото национално колежанско първенство, като са изпратили официално писмо до шефовете на Националната колежанска асоциация (NCAA).

Лиа ТомасПисмото е изпратено от трикратната олимпийската шампионка Нанси Хогшъд-Макар и е подписано от общо 16 плувкини, според които Томас има несправедливо предимство пред тях в басейна, тъй като само допреди няколко години се е състезавала при мъжете.

Част от колежките ѝ в университета в Пенсилвания подкрепят Томас, но други 16, които остават анонимни, са се подписали в писмото за отстраняването ѝ от отбора и състезанията.

Лиа Томас скандал в плуванетоВсички от тях подкрепят Томас и избраната от нея идентичност, но изтъкват, че „биологичният пол е напълно различно нещо от това как всеки възприема себе си“, особено когато става въпрос и за състезания.

„Лиа има биологично предимство пред жените в своята категория във всички състезания – пише в писмото, в което се изтъква, че от 462-ри в мъжката ранглиста трансплувкинята се е изкачила до №1 при жените.

Ако иска да се състезава срещу нас, тя ще има шанс да счупи всички рекорди не само на университета в Пен, но и на Бръшлянената лигата и всички рекорди на национално ниво, изобщо – нещо, което не би могла да направи, ако бе продължила да се състезава при мъжете.

ТрансплувкиняПодкрепяме борбата на Лиа за психическо здраво, но молим университета в Пенсилвания и Бръшлянената лига да мисли за нашето.

Спортът е състезание, но победите, рекордите и отличията на Лиа не бива да бъдат печелени за наша сметка – жените, които сме се трудили цял живот, за да се доберем до място в отбора по плуване на университета в Пенсилвания.“

Жените, подписали писмото, остават анонимни и твърдят, че няма да се разкрият, докато случаят не приключи, защото са заплашени от изключване от отбора, ако говорят публично срещу Томас.

Във вторник шефовете на американското плуване въведоха нови ограничения за нивата на тестостерона при жените. Томас не бе спомената по име, но се смята, че ограничението ще създаде нови пречки за участието ѝ на големи състезания.

Източник: Уебкафе

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook