img

От 1800 пациенти – 0 желаещи. Защо хората не искат сега да се ваксинират?

/
/
/
1175 Views

Интересът за ваксиниране сред българите е плашещо малък към момента, научи TRG.

Той се очертава да е доста по-нисък спрямо медиците и учителите, включени в първите две фази на имунизирането, макар и те да не проявиха особено желание.

В момента личните лекари правят списъци с хората, които не попадат в първите три етапа на ваксинацията, но искат да се включат. Именно с тях – в кабинетите на джипитата, до около 5 март ще стартира т.нар. масово ваксиниране. Но списъците са почти празни, някои практики директно регистрират нулев интерес. Имената на желаещите трябва да бъдат предадени в съответната РЗИ до понеделник, тоест положението надали ще се промени драстично в следващите дни. Все пак списъците не са окончателни и ще могат да се допълват постоянно.

Първоначално личните лекари получиха инструкции да записват само хора над 65 г. и по-млади с хронични заболявания, както официално е според имунизационния план, но поради липсата на голям интерес започнаха да записват всеки желаещ.

С това реално се даде възможност да се включи всеки мераклия. Въпреки отпадането на приоритетите при събирането на заявките картината по селата в т.нар. неблагоприятни лекарски практики показва много нисък интерес.

„От 600 пенсионери при мен трима се записаха. Казвам и на по-младите, но няма засега“, коментира пред „Сега“ личната лекарка Галя Пенева от село Гроздьово, Варненско.

„От 1800 нямам нито един записан“, казва Неджми Уруч, джипи в село Лъжница, Благоевградско.

Валентин Славков от Кърджалийско, който обслужва над 1000 пациенти, е записал четирима. 100 от 1600, 15 от 550… – това са числа за шуменски и ямболски села.

Ситуацията е направо отлична при Диана Кръстева от Хотница, Великотърновско. „Около 30 души са записани от общо 250. Много питат за руската ваксина. Кой им е вкарал мухата, че ще има руска ваксина, не знам“, коментира тя.

В големите градове интересът е по-висок, но пак е доста по-малък от първата фаза при медиците (около 20%) и учителите (24%). При софийския личен лекар Христина Иванова от около 1100 пациенти са се записали 45 възрастни и 18 по-млади. При Румяна Маркова от Пловдив и Христина Николова от Бургас – към 10%. Светлин Митев от Варна и Нина Сярова от Стара Загора съобщиха за около 15% желаещи.

Почти всички джипита обаче не са наясно как точно ще бъде организирана ваксинацията. От здравно министерство също не дават конкретни отговори.

Още няма детайли и около готвената платформа за онлайн регистрация за ваксинирането, от която се очаква да подобри организацията в големите градове и да даде възможност за избор на ваксина и място на ваксинация. Докато платформата не стане активна, остава алгоритъмът позвъняване на личен лекар. От МЗ са категорични, че личните лекари нямат право да отказват да ваксинират граждани, каквито сигнали вече се получават.

Здравно неосигурените лица ще се ваксинират в регионалните здравни инспекции и в други пунктове на територията на съответните области, като всички тези места за ваксинации ще станат видими в Google maps, обясняват още от МЗ. В труднодостъпни места освен на личните лекари за ваксинациите ще се разчита и на мобилни екипи.

Източник: Брадва

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook