img

Обрати на съдбата: Българката Сабина прости на лъжливия английски депутат Лембит, той пък ще става президент на Естония

/
/
/
497 Views

Навиват Лембит Опик да участва на изборите в прибалтийската република, бил 100% естонец

Бившият депутат от либералите в английския парламент Лембит Опик е получил предложение да кандидатства на изборите за президент на Естония, пише Мирър. Ако това се случи, той ще е първият президент в историята, който не говори и дума от езика на народа си.

Обрати на съдбата: Българката Сабина прости на лъжливия английски депутат Лембит, той пък ще става президент на Естония

Предложението за естонското президенство  отново вкара Лембит в заглавията. Той бе в парламента на Великобритания 13 години, участва в шоуто „Аз съм знаменитост“.

Предложението идва след като Лембит е бил в естонската столица Талин, за да посети най-големия конферентен център в страната, който е кръстен на дядо му Ернст Юлиус Опик, известен астроном, който почина през 1985 г.

53-годишният Лембит каза в превадането „Неделно огледало“: „Бях помолен да кандидатствам за поста на естонския президент.

Обрати на съдбата: Българката Сабина прости на лъжливия английски депутат Лембит, той пък ще става президент на Естония

Ако съм призован да служа на народа си по такъв начин, това ще бъде чест за мен. Трябва да е точното време и това трябва да е това, което Естония иска, но се интересувам от възможността. Татко ми беше естонец, майка ми е естонка. Аз съм 100% естонец по кръв. Просто съм се родил в Северна Ирландия.“

Лембит бе депутат от Монтгомершир в Уелс от 1997 г. до 2010 г.

Естония е парламентарна република, а Лембит е обезсърчен от факта, че президентът няма изпълнителна власт.

Той добавя: „Не планирам да се връщам в британската политика, защото тя сега се върти само около Брекзит, което според мен не може да бъде допустимо. Не искам да прекарам следващите 10 години, опитвайки се да разбера смисъла на Брекзит. Интересувам се от естонската политика, защото съм инвестирал много време в развитието на естонската политическа система. Бивши членове на моето семейство също са участвали в политиката в Естония, така че е естествено да продължа там.

Ако реша да се кандидатирам за избори там, трябва да имам възможност да бъда избран, което намирам за много привлекателно.“

Президентът се избира от специален избирателен орган, известен като Riigikogu.

Понастоящем длъжността се изпълнява от Керсти Калюлайд, първата жена държавен глава и тя има още три години от мандата си да служи.

Лембит казва, че промяната  ще бъде посрещната от партньорката му, българската адвокатка Сабина Ванкова, на 34 г. с одобрение.

Тя се запознава с Лембит през юли 2015 г., 10 месеца след като се е преместила в Англия. В момента двойката има бебе.  Преди няколко месеца Сабина заряза Лембит, след като откри неопровержими доказателства, че й изневерява, но очевидно му е простила.
„Сабина ще е щастлива да се премести там (Естония),“ казва Лембит.

„Всъщност полетът от Лондон до Естония отнема 45 минути – по-малко време, отколкото за шофиране в самия Лондон. Талин е по-близо до Лондон по отношение на пътуванията, отколкото е Кройдън или Есекс. И мисля, че качеството ни на живот там ще се подобри много. “
Опик твърди, че е вторият най-известен естонец в света след 83-годишния класически композитор Арво Парт. „Всеки път, когато съм в Естония, националната телевизия настоява да бъда в ефир и постоянно ме питат:“ Кога си идваш тук? „Казвам: „Скоро! „

„Винаги са изумени, че мога да говоря езика им, макар че моят естонски е достатъчно добър единствено за интервюта.“

Обрати на съдбата: Българката Сабина прости на лъжливия английски депутат Лембит, той пък ще става президент на Естония

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook