img

Няма да повярвате какво се крие в тайния „Бункер 42“ на Сталин в Москва

/
/
/
1547 Views

„Бункер 42“ е Музей на Студената война, разположен в центъра на Москва.

От днес е отворен за посетители, които искат да научат повече за историческата ядрена конфронтация между двете суперсили: СССР и САЩ. Бункерът е бил построен като скривалище централата на руската далекобойна авиация и е разположен на 60 метра под земята. Простира се на впечатляващата площ от 7 000 квадратни метра и е оборудван с животоподдържащи системи и запаси от вода и храна, достатъчни за много дълъг период от време.

През 1980-те години обаче състоянието на бункера се влошава, а през 1995 г. той е разсекретен.

Към онзи момент стоманеният обков на стените и херметическите врати са единствените останали оригинални елементи в целия бункер. Въпреки това бункерът е изключително интересен и в момента. Основният му входен тунел е замаскиран във фалшива къща от 19 век, зад която се крие 20-метрова бетонна обвивка, която предпазва тунела от вълната от евентуален ядрен удар и може да издържи директен удар от въздушна бомба.

Днес посетителите имат рядката възможност да видят редки предмети, като съветски радиа, химически защитни костюми, стар гайгеров брояч, съветски плакати и много други.

Коментирай чрез Фейсбук

1 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook