img

Нов метод определя времето на смъртта на всеки човек

/
/
/
295 Views
loading...

Американски учени разработиха метод за оценка продължителността на живота на човек по генетични вариации. Резултатите от изследването им бяха представени на ежегодното събрание на Американското дружество за генетиката на човека (ASHG) в Сан Диего. Това съобщава в специална публикация за резултатите от събранието Eurekalert.

Специалистите са анализирали генетичните данни на 500 хиляди души, обобщени в рамките на дългосрочно изследване на UK Biobank. Това е позволило на учените да определят участъците от генома, отговорни за продължителността на живота и рискът от развитието на заболявания с нарастването на възрастта.

Биолозите са потвърдили шест установени и по-рано асоциации между гените и дълголетието, включително генът APOE, кодиращ протеиновия компонент на алипопротеина и свързан с риска от болестта на Алцхаймер.

Освен това изследователите са определили 21 нови участъци, влияещи на времето за живот. Тези сведения са позволили да се даде на всеки индивид персонален бал, оценяващ вероятността да доживее до определена възраст.
Учените твърдят, че са успели да установят, че 10 процента от хората притежават гени, способстващи дълголетието. Тези хора ще живеят средно с 5 години повече, в сравнение с тези, при които ДНК, наопаки, способства за намаляване на продължителността на живота.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук
 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!