img

Невероятно, но факт: Руснаци, сърби и украинци кандидатстват за работа у нас

/
/
/
801 Views

Гражданите от тези страни са сред най-често търсещите достъп до пазара на труда в България. От началото на 2018 г. до момента такъв е предоставен на общо 357 чужденци, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Според справката 73 сърби и 72 украинци са започнали работа на българска територия. Именно гражданите на тези две държави са най-многобройни в това отношение, пише Novini.bg. На трето място са гражданите на съседна Турция, които са общо 62 души. Почти наполовина по-малко са американците, получили разрешения за достъп до пазара на труда. Руснаците са общо 28 души, а гражданите на Македония са 12.

Започналите работа у нас от началото на годината идват от общо 23 държави, като от тях 71 са с решения на агенцията относно издаване на „Синя карта на ЕС” от органите на МВР. Често чужденците се насочват към IT-специалностите. Преобладават и заетите като инженерно-технически персонал, средно-технически персонал, преподаватели в средни или висши учебни заведения. У нас препитанието си изкарват и чужденци, занимаващи се със спорт и артистични сфери. Превес има и на командировани работници по договори за предоставяне на услуги.

Източник: blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook