
Нещо пролетно, зелено и много, ама много вкусно: Билкова дроб сарма
Ако искате да разнообразите пролетната трапеза, значи се нуждаете от свежи идеи, с които лесно да приковете вниманието на вашите близки.
Тази рецепта на ТРГ е страхотна, защото съдържащите се в нея продукти са много полезни за здравето. Няма да ви стане тежко на стомаха, но ще се заредите с енергия и настроение. А и готовото ястие ще ви изненада – толкова е вкусно!
Необходими продукти
ориз – 300 гр.
гъби – 250 гр.
зелен лук – 5 цели стръка
пресен чесън – 5 цели стръка
джоджен – 1 връзка пресен
копър – 1/2 връзка пресен
спанак – 200 гр. пресен
масло – 1 с. л.
зехтин – около 50 мл.
черен пипер
сол
ЗАЛИВКА
яйца – 4 бр.
кисело мляко – 1 кофичка 3, 6 %
брашно – 1 с. л. бяло
сода – 1 ч. л.
черен пипер – на вкус
кашкавал – 50 гр.
Начин на приготвяне
Ако обичате аромата на дроб сармата, но не ви понасят агнешките дреболии, постите за Великден или искате да хапнете нещо пролетно, зелено и много, ама много вкусно, то това е рецептата!
В тиган се задушават гъбките със зехтина и маслото. Когато са готови, се изсипват директно в тавата, където ще се пече ястието.
После в същия тиган задушавате пресните лук и чесън. Към тях добавяте измития ориз с една чаена чаша гореща вода и го оставяте за 2-3 мин да се отпусне. След това добавяте спанака. Когато се свие и той и наситнените зелени подправки.
Изсипвате всичко в тавата, подправяте със сол и черен пипер на вкус, добавяте още 2-3 чаши вода – спрямо ориза и оставяте да се пече на 180°C фурна, докато последният омекне.
Заливката е от разбити яйца, кисело мляко, подправки, сода и настърган кашкавал. Всичко се смесва. Залива се върху дроб сармата. Желателно е ястието да е останало на вода леко. Не да е съвсем поело водата, за да може манджата да е сочна. Когато заливката покафенее, ястието е готово. Дроб сармата върви много добре с таратор с пресен чесън.
Идеална е за вкусна вечеря или обяд. Да ви е сладко.
Източник: Виж ти
1 Коментари