img

Не изхвърляйте тези 11 неща в канала, ще съжалявате

/
/
/
406 Views

Повечето хора имат навика да изхвърлят различни неща в мивката или в тоалетната, без да се замислят за последствията. В повечето случаи тези действия водят до среща с водопроводчика и дори до наводнения в дома ви. Повечето неща, които попадат в тръбите не успяват да продължат пътя си и остават там, задръствайки ги.

Сред многобройните неща, които се изхвърлят в канализацията, има такива, които със сигурност ще ви причинят много главоболия. Вижте 11 от най-опасните предмети, които не трябва да изхвърляте нито в мивката, нито в тоалетната:

1. Ориз и паста

Пастата и оризът имат способността да абсорбират вода и многократно да увеличават обема си. Поради това вероятността да заседнат и да ви запушат канала е огромна.

2. Черупки от яйца

Хората смятат, че ако натрошат черупките, всичко ще е наред и няма да заседнат в канала, но това не е съвсем вярно. Малките парчета черупки могат да заседнат една в друга поради назъбените си краища и така да се превърнат в една голяма черупка, която да задръсти канала ви.

3. Брашно

Само си представете консистенцията на смес от брашно и вода. Точно така — тежко, лепкаво нещо, което има всички качества да доведе до забележително задръстване на канала.

4. Лекарства

Някои хора живеят с погрешната представа, че лекарствата се разграждат лесно във вода, и съвсем спокойно ги изхвърлят в мивката или в тоалетната. Истината е, че те замърсяват водата с химикали и попадат в почвата. Водните филтри могат да се справят с повечето микроорганизми, но няма филтър, който да пречисти съставките на разложена лекарство във вода.

5. Косми

Космите са най-честите причинители на запушените канали в банята. Особено ако имате дълга коса. Когато попаднат в канала, космите се натрупват и стават на топка, която няма как да се абсорбира. Затова хвърляйте космите в боклука и решете косата си, преди да си вземете душ.

6. Етикети на плодове и буркани

Колкото и малки да ви се струват, никога на ги хвърляйте в мивката, защото по тях има лепило, което със сигурност ще доведе до запушване на канала. Освен това самите етикети са направени от материал, който се разгражда изключително бавно.

7. Строителни отпадъци

Независимо от големината им, никога, ама никога не ги изхвърляйте в канала. И най-малкото парче от тухла например може да доведе до сериозни проблеми с канализацията ви.

8. Презервативи

Може да ви се струват безобидни, но не забравяйте, че съдържат латекс, който никога не се разгражда. Да не говорим за разтегателните им способности, вследствие на които съвсем лесно биха могли да се заклещят в тръбопровода. Освен това презервативите могат да поемат в себе си въздух или вода, което от своя страна да ги превърне във виновник за едно солидно запушване на канализацията.

9. Дамски санитарни принадлежности

Дами, неслучайно във всяка тоалетна по заведенията ще прочетете предупреждение да използвате кошчето за санитарните принадлежности. Логично е, че тези неща са направени така, че да абсорбират влага. Е, няма нужда да навлизаме в подробности какво ще се случи при досега на един тампон например с водата по тръбопровода.

10. Фасове

Проблемът с фасовете е, че абсорбират вода и увеличават размера си. А най-лошото е, че никога не се разграждат. Да не говорим, че съдържат различни вредни химикали (като никотин), които могат да замърсят сериозно питейната вода.

11. Утайка от кафе

Тя се натрупва в тръбите и причинява запушване. Водопроводчиците казват, че това е сред най-честите причини за проблеми с каналите. Вместо това я изхвърлете в кошчето за боклук.

Източник: www.marica.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook