img

Не изглеждаме така, както се виждаме в огледалото: Истината за това, защо не се харесваме на снимките

/
/
/
633 Views

Колко отражението ви в огледалото съвпада с това, което виждате на снимката? И защо мислите, че изглеждате по-зле на снимката, отколкото в реалния живот?

Британският фотограф Скот Черот проведе интересно проучване. Той покани няколко десетки доброволци в студиото си и направи около 100 идентични снимки. Основното правило за снимане е портретна снимка без грим, дрехи и промяна на ъгъла.

Всеки доброволец получи по 20 снимки. Тогава всеки участник избра своя снимка, според която вижда себе си в огледалото. Резултатите от експеримента бяха много интересни. Почти всеки е избрал снимка, на която изглежда по-добре, отколкото всъщност е.

Струва ни се, че носът е по-елегантен, бузите са по-малки, скулите са по-високи. Но на снимката си личат излишните килограми, липсата на сън и несъвършенствата на кожата. Истината е, че това, което виждате в огледалото, е подобрена версия на вас.

Всичко опира до нашия мозък и представите ни за себе си. Всяко изображение, което виждат очите ни, преминава през обработката му. За себе си винаги сме малко по-красиви, отколкото всъщност сме. И това не зависи от нашия социален статус, пол или възраст.

Толкова сме свикнали със собствената си външност, че вече не забелязваме част от недостатъците си. Също така нашата „визуална памет“ ретушира ​​бръчките ни и намалява възрастта.

Способността да не забелязваме нашите малки недостатъци е необходима за нас, така че психологическото ни състояние да е нормално. Затова психолозите смятат подобни визуални корекции на нашия мозък за норма.

jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook