img

Направиха черен дроб от човешки стволови клетки

/
/
/
845 Views

Учени присадиха успешно в мишки черен дроб, отгледан от човешки стволови клетки. Постижението е на биоинженери от Университета в Единбург и ще бъде публикувано в списание Archives of Toxicology. Очаква се експериментът да помогне в ефективното изпитване на лекарства, а в по-далечно бъдеще и за лечение на черния дроб при хора.

Учените са използвали два вида човешки стволови клетки – ембрионални и индуцирани. Получените хепатоцити били отглеждани изключително внимателно в лаборатория в продължение на година. После от полимера поликапролактон били създадени миниатюрни скелети, в които били поставени отгледаните клетки. Те били имплантирани подкожно на мишки, болни от тирозинемия.

При нея генни мутации водят до нарушение на метаболизма на ароматната алфа аминокиселина тирозин, което пък е причина за заболявания на черния дроб, бъбреците и периферната нервна система. След трансплатнацията при мишките започнали биохимични процеси, в резултат на които се появили белтъци, характерни за човека, и които помогнали за нормализиране на процесите с тирозин. / Zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook