img

Направих зелеви сарми в гювеч по тази рецепта и ги сервирах. Гювечът остана празен за секунди, а всички искаха още

/
/
/
217 Views
loading...

В момента сме в сезона на киселото зеле. От него могат да се правят редица вкусотии, сред които капама, салата или пък сарми.

Разбира се, има различни рецепти, по които да си приготвим всяка от тези вкусотии. Понякога ние самите си измисляме някоя интересна добавка към традиционните рецепти, за да направим ястието наше и по-интересно и вкусно. Днес ви представяме рецепта за зелеви сарми в гювеч.

Това, което ни е необходимо, за да си ги приготвим, е:

половин килограм кайма,
половин чаена чаша ориз,
1 глава лук,
половин чаена чаша олио,
1 килограм кисело зеле и чаена лъжичка червен пипер.

Първата стъпка в приготвянето на нашите зелеви сарми в гювеч е да си приготвим плънката.

За целта нарязваме лука на много ситно, като можем да използваме и робот за това. Загряваме олиото и слагаме лука вътре. Към него прибавяме и малко вода. След това разбъркваме, докато лукът омекне и добавяме и ориза в тигана. Слагаме и червения пипер и сипваме половин чаша вода. Оставяме да се готви на слаб огън, докато водата не бъде поета изцяло от ориза.

След това махаме от огъня и оставяме плънката да се охлади.

Когато това стане към сместа прибавяме каймата. Подправяме по желание със сол и пипер и разбъркваме, за да се омесят продуктите добре. Следващата стъпка е да навием сармите си. Когато приключим със завиването, слагаме няколко зелеви листа на дъното на гювеча, след което нареждаме отгоре сармите плътно една до друга. След това заливаме сармите с вода, докато не ги покрие и ги слагаме във фурната. След това я нагласяме на 180 градуса и ги готвим за около час и половина.

Коментирай чрез Фейсбук
 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!