img

Най-големите грешки, които всички допускаме и вредим много на очите си – не ги повтаряйте!

/
/
/
1612 Views

Грижата за очите е много важна част от ежедневието ни.

Очите са важна част от тялото и незаменим орган; действително те са един от водещите фактори за човешкото развитие. Въпреки че животът ви не зависи от тях и доста хора не виждат по една или друга причина, за тези от нас, които сме свикнали да ги използваме от рождението си – те са жизненоважни.

Важно е да подчертаем този факт, тъй като хората, които не виждат напълно, са се адаптирали към положението си и са развили част от другите си умения на по-високо ниво.

Много хора желаят да запазят зрението си в перфектно състояние, тъй като им дава редица предимства, за да се развият, както и за физическо и умствено обучение. Проблемът е, че – също както и другите системи в тялото – доста фактори биха могли да повлияят върху грижата за очите и зрението ви и да доведат до появата на различни заболявания.

Поради тази причина е важно да осигурим на очите си специално внимание. И да избегнем някои грешки с грижата за очите, които може би не сте забелязали първоначално, но реално да увреждат зрението им.

1. Слънчевите очила

Носенето на слънчеви очила се превърна в нужен навик за поддържане грижата за очите. Този непретенциозен аксесоар намалява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, излъчвани от слънцето, водещи до появата на проблеми като катаракта, язва на роговицата и отлепване на ретината. С течение на времето действието на UV лъчите се натрупва. Това означава, че последиците от действието им могат да не се появят с години след излагане на вредното им лъчение.

Затова е важно да се грижите за очите си. И да сте сигурни, че стъклата на слънчевите ви очила са висококачествени.

2. Спането с контактни лещи

Има контактни лещи, които не причиняват увреждане, дори ако спите с тях. Но повечето от тях не са подходящи и не се препоръчва да спите с тях, защото пречат на роговицата на окото да си набави необходимото й количество кислород. А това може да доведе до оток или язва на роговицата. Могат да се появят бактериални или вирусни инфекции в резултат на заразяването на очите ви с микроорганизми, заради липсата на ежедневна стерилизация на контактните лещи.

Въпреки че контактните лещи могат да се носят дълго време, не е добре да спите с тях, тъй като съществува голям риск от увеличаване на проблемите ви със зрението.

Добре е да носите контактни лещи, позволяващи на кислорода да преминава през тях. И разбира се да ги почиствате и дезинфектирате редовно.

3. Търкането на очите

Търкането на очите е вреден навик, които с течение на времето може да има неприятни последици. Въпреки че търкането би могло да ви донесе временно облекчение, грешките в грижата за очите от този вид могат да доведат до появата на възпаление и различни алергии.

От друга страна, не забравяйте че пръстите и ръцете ви могат да са заразени с вредни микроорганизми. А те могат да открият перфектната среда за размножаването си именно в очите ви.

4. Дългото стоене пред компютъра

Прекомерната, честа употреба на електронни устройства като компютри, таблети и мобилни телефони води до повишаване на проблемите със зрението през последните години. Очите не могат да се справят с дългото излагане и облъчване от светлината, излъчвана от тези устройства. Главно тъй като разстоянието между тях е малко. Дългото стоене пред компютъра стресира очите ви, замъглява зрението ви и води до появата на главоболие. Освен това червената светлина може да доведе до увреждане на тъканите и до появата на редица заболявания.

За да избегнете грешки в грижата за очите си от този вид използвайте умерено и разумно тези устройства. И ежедневно правете упражнения за укрепване на зрението.

Освен това ви препоръчваме да посещавате редовно очен лекар, който би открил появата на евентуален проблем със зрението ви навреме.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook