МОКЪР КЕКС С ЯБЪЛКИ: Десерт номер 1 в бивша Югославия
В бивша Югославия имаше два основни сладкиша, които винаги бяха винаги в обращение: баклава и мокър кекс с ябълки. Когато идваха гости, винаги се приготвяше един от тези два десерта.
Как се приготвя мокър кекс с ябълки:
Съставки:
За кората:
4 яйца
100 г захар
200 г брашно
100 мл масло
100 мл вода
1 пакетче бакпулвер
За плънката:
1 кг ябълки
80 г ванилов пудинг
100 г захар
За украсата:
500 мл сладка сметана
Начин на приготвяне:
Разделете жълтъците и белтъците, след което белтъците смесете със захарта и ги разбийте на твърд сняг. Към жълтъците добавете олиото, водата и пресятото брашно с бакпулвера.
Разбъркайте добре, след това добавете към белтъка и разбъркайте внимателно. Изсипете получената смес в тава, която сте намазнали с масло (или олио) и поръсили с брашно.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути. В тенджерата се налива вода (900 мл) и се добавя захарта, а когато заври се слагат нарязаните на ситно ябълки. Останалата вода (100 мл) смесете с пудинга и добавете към ябълките.
Когато ябълките са готови, залейте кората с горещата плънка. Оставете да се охлади до стайна температура, след това охладете. Разбийте сладката сметана и украсете десерта.