img

Мода 2019: Българската шевица стъпи на световните подиуми

/
/
/
615 Views

Дълго време се налагаше разбирането, че за пъстрата българска шевица няма място в ежедневния ни стил. Народните носии сякаш се бяха превърнали единствено в елемент от националните празници и фестивали, като постепенно останаха твърде далеч от съвременния начин на обличане. През последните няколко години обаче автентичната народна шевица претърпя трансформация и не само навлезе в тоалета на модерната българка, а и категорично стъпи на световните подиуми.

Мода 2019 Българската шевица стъпи на световните подиуми

Макар че българските носии са сравнително нови в съвременния моден свят, тяхната популярност там съвсем не е изненада. Ярките и наситени цветове, изящната ръчна изработка и интересните геометрични фигури, вплетени в родните шевици, са сред хитовите тенденции тази пролет. Колекциите на Валентино и Изабел Маран бяха сред първите, в които се появиха нежните източноевропейски бродерии.

Мода 2019 Българската шевица стъпи на световните подиуми

Традиционната българска шевица е наситена с древна символика, а фигурите, пресъздавани в бродерията, са повече от просто украса. Ромбът например който е сред най-важните елементи в народните шевици, се свързва с женското и земно плодородие. Маказът (вариация на ромб, съставена от два триъгълника, чиито остри върхове се докосват) символизира годежа и сродяването. Канатицата (наподобяваща панделка) пресъздава дълголетието, вечния живот, семейството, рода и народа. Строгата символика на фините бодове обединява минало и настояще, а идеите за съчетаване на тези древни знаци са безброй.

Мода 2019 Българската шевица стъпи на световните подиуми

Шевиците са поставяни в крайните части на дрехата, за да защитават от зли сили човека, който я носи. В народните носии красивата бродерия се намира в края на ръкавите, около шията и слънчевия сплит, близо до пояса, върху главата. Днес мистичните шевици присъстват върху блузи, тениски, туники, шалове и одеяла, бижута, други аксесоари и дори мебели.

Мода 2019 Българската шевица стъпи на световните подиуми

Постоянно променящите се модни течения помогнаха народната шевица да се появи в съвременните тоалети, но не те са основната причина за огромния интерес към нея в България и по света. Любовта към фолклора се свързва със завръщането към корените, както и с неразривната връзка между човека и неговите род и традиции. Някои майстори дори тълкуват шевицата като своеобразна татуировка със своето скрито значение и символичен смисъл.

В класическите български шевици преобладават три цвята – бяло, червено и черно. Могат да се открият и мотиви в зелено, синьо, жълто. Вдъхновени от историята и фолклора, модерните интерпретации на шевиците внасят свежест и са особено подходящи за пролетните и летни месеци.

Мода 2019 Българската шевица стъпи на световните подиуми

Сред почитателите на старинната българска бродерия има и много чужденци. Дрехи и аксесоари с характерната народна шевица могат да се открият дори в най-отдалечените кътчета на САЩ, където традиционните мотиви от цял свят се радват на голяма популярност.

Фините бродерии, които придават женственост и мистика, правят всеки тоалет малко по-специален. Алтернатива на дрехите с етноелементи са колиетата, обеците и другите бижута, в които присъства пъстрият фолклорен мотив. Съвременният дизайн в съчетание с традиционната шевица е гарантиран начин да изглеждате модерно и различно.

Марица

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook