img

Много важна новина за сезонните берачи на ягоди във Великобритания след Брекзит

/
/
/
720 Views
Отглеждащите плодове и зеленчуци във Великобритания ще могат да наемат имигранти извън ЕС като сезонни работници след Брекзит, съгласно нова пилотна схема.

Отливът на работна ръка в сектора от страни от ЕС, най-вече от България и Румъния, принуждава властите да търсят варианти за справяне с кризата.

Министрите заявиха, че инициативата, която ще бъде изпробвана от пролетта на 2019 година до края на годината, ще помогне за справяне с недостига на сезонни работници. Предвижда се да бъдат издавани 6-месечни визи за около 2 500 работници годишно, информира БНР.

Съюзът на британските фермери изрази сериозна загриженост, че недостигът на работници е заплаха за прибирането на реколтата.

След референдума за Брекзит се наблюдава отлив на сезонни работници от ЕС. Новата схема, обявена от Министерството на околната среда, храните и селското стопанство, на практика ще влезе в сила по време на така наречения „преходен период“ след Брекзит.

Министрите обаче заявиха, че пилотната програма ще бъде следена много внимателно и може да бъде прекратена, ако се установи, че имигрантите не са завръщат в страните си след изтичането на техните визи. /Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook